Проститутките в Амстердам се борят за оцеляване заради затварянето на Червените фенери


Много секс работници казват, че са изправени пред изборa между нелегалната проституция и изчезването, след като ограниченията вследствие на коронавируса доведоха до затварянето на известния амстердамски квартал с Червените фенери.

Животът бавно се връща на улиците на Амстердам, но Червените фенери са пусти. В събота вечер само няколко неонови табели все още греят в празните тесни улички, обикновено претъпкани с туристи.

Заключването доведе до криминализиране на проституцията в Нидерландия за първи път  от началото на XIX в. Секс работниците са изправени пред тежки глоби и криминално досие за нарушаване на правилата. Казват, че забраната е изложила живота им на риск.

„Искам да работя, но искам да го направя законно и безопасно”, разказва Стела, една от проститутките в квартала на Червените фенери пред екип на Euronews. Тя, както и други секс работници, участва в демонстрация пред кметството на Амстердам в знак на протест.

„Тук съм, защото искам да отворят Червените фенери. И секс работници имат значение. Ние също сме хора. Точно като теб“, заявява Стела.

Стела работи в един от известните бардаци на прозорци в Амстердам. Тя се съгласява да заведе екипа на Euronews на работното си място. Подобно на малцинство регистрирани секс работници, тя получава месечна помощ за блокиране на коронавирус в размер на около 1000 евро. Стела казва, че това не е достатъчно, за да покрие своите данъци, здравни осигуровки и сметки. Още повече, че хазяите искат по-висок наем за секс работниците.

„Наемът ми е 1500 евро за студио! Сега поради тази ситуация живея с друг човек в него, само за да споделя наема и да мога да оцелея. Не виждам причина за задържането на прозорците затворени – това ще тласка много повече момичета да работят нелегално. Знаеш, че ако те държат прозорците затворени, вероятно ще намеря начин да го направя незаконно. Не искам, но те ме карат!“

Заинтригуван от присъствието на Стела, към нея се приближава един мъж, за да разбере дали работи въпреки блокирането. Той признава, че наскоро е нарушил правилата, ползвайки услугите на проститутка нелегално. „Веднага щом стигнах до стаята, тя взе парите и каза, че трябва да се обади по телефона и да излезе извън стаята; и просто избяга”, разказва той и добавя.

Чисто законово проституцията в Нидерландия е една от най-организираните и регулираните в Европа и тя допринася значително за БВП на страната. Въпреки това критериите за секс работници и бордери да получат държавна помощ по време на блокирането на коронавируса се оказаха ограничаващи. Затова и управителите на бардаци в района на Червените фенери покриха прозорците си с протестни плакати.

Ян Броуърс е в бизнеса от половин век. Гордее се с работното пространство, което дава под наем на своите редовни секс работници. Освен това той отдава квартира под наем. Повечето са от Източна Европа и са напуснали страната по време на пандемията. В резултат на това Ян остава без приходи от три месеца и половина.

Затварянето на Червените фенери е поставило секс работниците в неприятната ситуация да останат без доходи, но и да нямат право на държавна подкрепа. Скарлет Корд е една от благотворителните организации, които раздават продукти от първа необходимост и ваучери за храна всяка седмица.

Саманта, която работи в района на Червените фенери от 20 години, разказва, че е ядосана на властите, тъй като всички браншове освен техния са получили зелена светлина да възобновят дейността си през юни.  Тя е на мнение, че вече нещата излизат извън контрол.

„Знам, че Амстердам е много приятно място, но хората, туристите, те винаги идват да ни видят. Трябва да си признаете това. Не е честно, че всички вече работят и печелят парите си, а не ние. Ние просто искаме да ни оставят да работим”, казва Саманта.

На един от оживените площади екипът на Euronews намира Ирина, която ходи там веднъж седмично. Нейният щанд за хлебни изделия е добре познат на клиентите. Но само колегите на Ирина на пазара знаят с какво още се занимава за прехраната си, когато не работи там. За първи път тя се съгласява да излезе на светло пред по-широката общественост на камерата, че има две много различни работни места. Тя разказва за трудностите, причинени от затварянето на Червените фенери вследствие на пандемията. Ирина добавя, че през този период тя е продължила да поддържа връзка с редовните си клиенти, предоставяйки безопасен секс и онлайн услуги.

Удължената забрана за проституция до септември няма смисъл и е неустойчива в очите на Ирина. „Ние предоставяме услуга, от която голяма част от мъжкото население на Нидерландия се възползва. Клиентите ни наистина ценят контакта, който имаме. И това не е просто за секса, това е много повече… Така че, да, ние сме важна част от обществото! Вземете ни сериозно! Направете нещо и ни помогнете!”, настоява тя.

Скоро след изготвянето на този материал става ясно, че нидерландското правителство отменя забраната си за проституция от 1 юли.

Видеоматериал по темата можете да видите тук.