Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Протест в Кърджали заради застрояването на зелените площи между блоковете

Във вторник жители на Кърджали се събраха протестно пред Общината, срещу намерение за застрояване на зелена площ в централната градска част. Причината е направено предложение за промяна на Подробния устройствен план (ПУП), според което се позволява строителство на зелените площи в междублоковото им пространство. 

„В предложението, което е направено се вижда ясно парцел, в който има петно за строителство с отстояния и всичко. А в самото предложение за промяна има определена плътност за застрояване и се посочва 70% плътност за застрояване и 30% примерно озеленяване. Поставени са такива параметри, че когато инвеститорът поиска разрешително за строеж, да му се разреши на база тези параметри“, обясни пред БТА Николай Марков, един от живеещите в засегнатите блокове. 

Чий е имотът?

По думите на протестиращите зелените площи към днешна дата се водят частен имот. По-възрастните от тях обаче твърдят, че собствениците на имота са били обезщетени навремето, именно за да бъдат построени техните кооперации. Обясниха също, че част от сегашното предложение за промяна на ПУП е да се замени общински имот с частен, за да може въпросният парцел да придобие правилна форма. Хората са категорични, че въпросната замяна ще позволи на частния инвеститор да застрои още по-голяма площ от сега позволяващата му според размера и формата на парцела.

Част от протестиращите споделиха, че в зоната, за която е направено предложението за изменение на ПУП, освен зелените площи и дървесна растителност, има бомбоубежище под повърхността на земята, както и два кладенеца. 

Протестиращите се обявиха против поисканите промени и на срещата с представители на общинската администрация.

На нея обаче арх. Давуд обясни, че парцелът е възстановен на наследниците на собственика Киро Шивков през 1998 година. След като изслушаха доводите на граждани да не се допусне одобрение на ПУП от общинската администрация, представителите й обявиха, че на терена ще бъде направено подробно заснемане и геоложко проучване, съобщи БТА. Ще бъде насрочена и нова дата за обществено обсъждане на направеното предложение за промяна на ПУП.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
02.09.2022

Максимализъм без граници – интериорна страст или компенсаторна пристрастеност?

Нищо не е такова, каквото изглеждам стане ли дума за максимализъм в дизайна. За него няма учебници, нито конкретни насоки […]

Прочети още
19.07.2022

Вила Павлович: Животът може да е чудо

Ако сте гледали „Животът е чудо“ (2004) – един от великолепните филми на Емир Кустурица, най-вероятно, ако не районът, то […]

Прочети още