Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Проучване: Българите определят 2022 като лоша година, очакванията за 2023-та – песимистични

разходи

Българите определят 2022 като лоша година като очакванията им за предстоящата също са песимистични. Сънародниците ни дават и рекордно ниска оценка на парламента. Това са акцентите в едно от последните проучвания на социологическата агенция „Тренд“.

Годината в цифри:

Поредна година с лоша оценка за отиващата си 2022-ра регистрира проучването. Едва 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022-ра като добра година за България, а 79% – като лоша. Лошите оценки за годината започват още с ковид пандемията през 2020 г. и се задържат през 2021 година, посочват социолозите. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата година.

В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи – 51%.

Това е най-високата стойност от 2019 г. насам. За 36% от анкетираните пък отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, докато за два пъти повече от участниците, които са на възраст над 70 г., годината е била лоша.

Очакванията за идващата 2023 г. също не са оптимистични. 44% от анкетираните са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г. 30% пък очакват по-добра година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания. 

Политическата сцена у нас:

През декември е регистриран рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента – 9%. А 82% от респондентите дават отрицателна оценка. Малко над една четвърт (26%) оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред които дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“.

Според данните на „Тренд“ отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври, отчитат от агенцията. ГЕРБ остава лидер с 25.8% от гласуващите. „Продължаваме Промяната“ държат второто място с 19.2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11.6%) и „Възраждане“ (11.3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвани от „Демократична България“ (7.3%) и „Български възход“ (4%).

Изследването е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. по поръчка на вестник „24 часа“, чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
България 08.12.2022

Проучване: Сред мерките за насърчаване на раждаемостта у нас са гъвкаво работно време и инвестиции в условията на живот

Гъвкаво работно време и двойно повече отпуск за родители са мерките, които ще повишат раждаемостта. Това показват резултати от проучване […]

Прочети още
търговски площи 28.11.2022

40% от българите трудно свързват двата края, показва проучване

Делът на населението, което трудно е свързвало двата края, варира сред страните: от 11% във Финландия до 39,8% в България. […]

Прочети още