Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Проучване на ГБИТК: Над 90% от фирмите са засегнати от спирането на руския газ

три морета бизнес газ

Над 90% от анкетираните от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) фирми са засегнати от спирането на доставките на природен газ от Русия. 92% от всички завяват, че сегашната ситуация вече оказва влияние върху бизнеса им в България.

Това показват данните от проучване на Камарата във връзка със съобщението на българското министерство на енергетиката за спирането на доставките на природен газ от Русия, считано от 27 април 2022 г. Блицанкетата е проведена в периода 28 април – 12 май, за да обобщи нагласите и очакванията на своите членове за сигурността на доставките на газ и свързаните с това последствия за бизнеса.

В проучването са участвали 25 фирми като в по-голямата си част това са български предприятия, поддържащи търговско икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия, посочват от Камарата. 72% от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, а 28% – големите компании.

Анкетираните компании представляват различни браншове. 36% развиват бизнес в сектор „Услуги“ (36 на сто); представителите на „Преработвателна индустрия“ са 32%, а тези от сектор „Строителство“ – 12 на сто.

Как настоящата ситуация засяга бизнеса на компаниите?

На въпроса „Как засяга бизнеса Ви?“ най-много компании са посочили „Поскъпване на стоки или услуги“ (70,83%), „Логистични затруднения“ (45,83%), „Ограничаване на бизнес дейността“ (33,33 %). За 20,83% от анкетираните към момента не е възможна оценка на последиците. А опцията „Спад в търсенето“ е посочена от 16,67%. При 12,5% от компаниите бизнесът е засегнат от „Нарушени продажби“. Опциите „Съкращаване на служители“, „Анулиране на поръчки от клиенти“ и „Други“ получават 4,17%.

„При евентуална невъзможност за своевременна доставка на газ от алтернативни източници  какви ще бъдат последствията за Вашия бизнес?“

На този въпрос 72% от анкетираните отговарят „По-високи разходи за енергия, суровини и производствени ресурси“. За 24% от фирмите това би довело до „Намаляване на производствения капацитет“ и за оше толкова – до „Намаляване на входящите поръчки“. 20% от участниците в блицанкетата посочват „Липса на суровини и материали“. За по 12% тази невъзможност би довела до спиране на дейността, до увеличаване на търговските бариери, до преминаване на служителите на половин работен ден или дори до съкращаване.

На въпроса „Колко дълго можете да поддържате бизнеса си при настоящите обстоятелства?“ по 32% получават опциите „Не е точно предвидимо“ и „Не оказва влияние“; по 16% – „1-3 месеца“, и „4-6 месеца“, а 4% посочват – „1 година максимум“.

Какви са възможните мерки за противодействие на пречките?

На въпроса „Какви мерки смятате да предприемете като противодействие на  ситуацията?“ 50% от фирмите отговарят, че ще предприемат мерки за спестяване на средства/ограничаване на разходите. За 45,83% от анкетираните възможна мярка е отлагане или анулиране на инвестициите, а при 37,5% – промяна на бизнес концепцията. Съкращаването на персонал е опция за 8,33% от компаниите, а намаляването на разходите за изследователската и развойната дейност – за 4,17%.

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!
регистрираната безработица ДДС БВП 30.03.2022

Германо-Българската камара: 40% от компаниите са засегнати от санкциите срещу Русия

Близо 40% от компаниите са засегнати от въведените срещу Русия санкции*. Това сочат данни от блиц анкета на Германо-Българската индустриално-търговска […]

Прочети още
Алумил 16.05.2022

Alumil – човешкото лице на бизнеса с прозорци

Само прозорците на Алумил предлагат три нива на изолация В новия шоурум на Алумил България, измежду старателно подредени разрези на […]

Прочети още