Проучване: Все повече българи си стоят вкъщи


Все повече българи предпочитат да останат у дома, вместо да ходят по заведения или паркове.

Това показва проучване на Google, направено на база на позиционирането на мобилните телефони. Изследването е международно.

Ето и какви са данните за страната:

Общият спад на посещения на търговски обекти, молове и магазини е 26%. Тук влизат и различни ресторанти, барове и друг подобен тип заведения. С 16% е намаляло посещението на паркове, а с 14% на спирките за градски транспорт.

Изследването показва, че общо за страната няма спад на посещението на хранителни магазини и аптеки. Общият ръст на хората, които си остават вкъщи обаче е 6%.

Не такива са обаче данните за София. Столицата е с най-голям спад на посещаемост на публични места и най-голям процент на хора, които си остават вкъщи. Общо с една трета е намаляло посещението на ресторанти и търговски обекти. Почти толкова по-малко хора се разхождат в парковете. 37% от софиянци не ходят на работа или работят от вкъщи. С 12% се е увеличил дела на хората, които са у дома.

Спад има и при посещението на хранителни магазини и аптеки в София – 7%.

Все още няма забрани за посещения на дадените търговски обекти у нас. Единствено дискотеките и нощните заведения не работят. Ресторантите в отделни градове също са с намалено работно време. Все повече хора обаче сами предпочитат да ограничат публичните си контакти, показва изследването на Google.

Данните са сравнение с януари тази година.

 

Вижте още:

Нови мерки за всички пристигащи от България в Германия

Румъния пуска само с отрицателен PCR тест влизащите от България