Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Птица или бухал – това е въпросът… ако искаш вила от бамбук!

„Birdie“ („Птиченце“) от дизайнера Тилина Лиянаге е концепция за вила, която приема формата на масивна птица с разперени криле.

Живеещият в Шри Ланка артист е впрегнал способността си да използва бамбук и дърво, за да осъществи своите по-големи от живота творения, вдъхновени от природата. А „Birdie“ определено изглежда като един от неговите магнум опуси.

„Birdie“ се озовава насред гора, сгушена сред дървета точно като истинска птица. Изработена от балийски бамбук обаче, тя може да приюти доста комфортно семейство от трима души.

Глемпинг вилата е разположена върху чифт кокили, предоставяйки на обитателите звездна издигната гледка към гората около нея. Вилата е разработена на две нива, като едното отгоре е спалнята (с прикрепен балкон), докато това отдолу е за общото жилищно пространство и тоалетната, както и за зоната за отдих с конзолен хамак.

Разчитайки на бамбук, дърво и плочки, за да оформи своя уникален екстериор, вилата Birdie изглежда като лебед, който се готви да полети във въздуха.

За това помага фактът, че цялата къща е на кокили, играейки си с илюзията, че птицата е във въздуха, а не на сушата. Гърдите на птицата и размахът на крилете на практика осигуряват цялото вътрешно пространство на вилата, предлагайки достатъчно място за двойка или тричленно семейство.

Опашката на птицата се удвоява като балкон с достатъчно място за отдих. Спалнята пък е доста просторна, което създава условия да прекарате комфортен уикенд, заобиколени от природа.

Вилата-птица обаче не е единствената фантастична концепция на Лиянаге. Само седмица, след като я представи, артистът провокира и с друга концептуална разработка – „Бухалът“, отново изработена от балийски бамбук.

Птица или бухал – това е въпросът!

Снимки и информация: Thilina Liyanage

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
10.10.2022

Екологични и икономични – 3 нови примера от строителството с бамбук

Бамбукът като основен строителен материал е познат от древни времена като един от най-бързо развиващите се възобновяеми строителни материали в […]

Прочети още
01.09.2022

Органично и фантастично – така Манас Бхатия вижда бъдещето на архитектурата

Създаден с помощта на ИИ, този симбиотичен жилищен проект диша и расте… Сюрреалистично, органично, фантастично… Така архитектът и дизайнер Манас […]

Прочети още