Публично представяне на концепциите на кандидатите за главен архитект на София

Изслушването на кандидатите днес ще се излъчва онлайн


Адриана Начева, една от най-влиятелните жени архитекти в света, която работи в Лондон, помага в избора на нов главен архитект на София.

Арх. Начева е завършила в Кеймбридж. Съосновател на Groves Natcheva Architects. През 2014 г. печели награда за жена архитект на Architects Journal. Тя е и в топ 10 на най-влиятелните жени архитекти в света. Работата ѝ е представяна в Elle, The Sunday Tunes, The Evening Standard и The Guardian. Тя е дъщеря на кардиолога акад. Чудомир Начев.

Адриана Начева ще бъде модератор на публичното представяне на концепциите на 13-имата кандидати днес. В петък те се събраха за първи път на отварянето на концепциите им.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че арх. Начева се е съгласила да участва в този процес,
въпреки че не практикува в София, защото така ще се осигури по-голяма прозрачност на избора.

Ново звено, което ще се занимава със сигнали и препоръки на гражданите, ще заработи в общината, реши вчера СОС.

Надпреварата за празния стол на Петър Диков днес навлиза в решаващата си фаза, когато 13-те кандидата за главен архитект на София 8 часа ще убеждават публично столичани, че са подходящи за поста на архитект номер 1 на столицата.

Представянето на концепциите започва в 10.00 часа в Съюза на архитектите на ул. „Кракра” 11 и ще продължи до 13.00 часа.

Гражданите ще могат да задават въпросите си до 18.00 часа по представените от кандидатите визии за бъдещото развитие на София като зелен град.

Поради големият интерес, събитието ще се предава онлайн, за да могат всички, които имат интерес, да чуят какви идеи за развитието на София предлагат  кандидатите.

Концепциите на участниците в конкурса са отворени пред журито още в петък в зала 5 на Столичната община.