Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Пуфът COUCH-19: “да прецакаме ковид замърсяването”

ковид пуф

Да прецакаме ковид замърсяването”. Под този слоган дизайнерът Тобиа Замботи представи модулен пуф с пълнеж от маски за еднократна употреба, събрани от улиците.

Пуфът с формата на айсберг, пълен с употребявани маски, е провокацията на дизайнера, че не трябва да се пренебрегват сериозните последиците от замърсяването, до които води едногодишното използване на предпазните средства по почти целия свят.

Повечето маски, предлагани за продажба, са направени от пластмасови слоеве и са предназначени за еднократна употреба. Не могат да бъдат рециклирани чрез конвенционални методи, защото са медицински отпадъци, а замърсяването с тях, една година по-скъсно е опустошаващо. Изхвърлят се на огромни купчини в открити депа или се изгарят, което пък води до токсични изпарения и допринася за изменението на климата.”, обяснява италианецът Замботи.

#fuckcovidpollution На заглавната снимка: Тобиа Замботи, основател на Atelier Tobia Zambotti.

Според Тобиа Замботи Италия (като една от най-тежко засегнатите от COVID-19 европейски държави) е изправена пред голям проблем заради замърсяването с маски. Правителството обаче нехае за проблема и отговорността се прехвърля в ръцете на хората. Ето защо за създаването на „COUCH-19“ от студиото се обръщат към жителите на Перджине Валсугана (Тренто) за помощ – с молба да съберат използваните маски от улиците, домовете за възрастни хора, болниците и др.

Събрани са няколко m³ маски и след като са дезинфекцирани с озон, те се превръщат в пълнеж за рециклируем кристален PVC модулен пуф. Заради „ледените“ цветове на повечето маски за еднократна употреба и неправилната форма, пуфът припомня естетическите характеристики на айсберг, символ на глобалното затопляне.

COUCH-19 се предлага в два размера: голям (170x60x20) и малък (100x60x20).

 

Източник: Atelier Tobia Zambotti (tobiazambotti.com) / снимки, фотограф: Raffaele Merler

 

 

Вижте още:

Вечеря на свещи в ресторант по време на пандемията – да възможно е, холандски ресторант показа как