Пускат тунел “Железница” през септември

Бойко Борисов за новия тунел: “На практика Дунав и Солун свързваме по този начин”


тунел железница

Движението в новия тунел „Железница“ на АМ „Струма“ ще бъде пуснато през септември и в двете посоки, както и в целия участък от Благоевград до Симитли. Това обяви Бойко Борисов по време на личната си проверка на строителството по най-дългия пътен тунел, изграждан досега у нас. Премиерът отново изтъкна, че мащабният проект е от изключително значение за свързаността в целия регион по оста Юг-Север.

„От топлите пристанища на Гърция, през България, за Румъния. На практика Дунав и Солун свързваме по този начин. /…/ Това трябваше да стане готово за Олимпиадата в Гърция 2004 г. Колко години са назад и в страни – нека хората да си правят своя извод“, намекна още Борисов за нереализираните чужди обещания в миналото.

Борисов припомни и за предвидените 4 милиона лв., с които да бъдат изпълнени всички екологични препоръки по трасето в района на Симитли. Обещанието му е, че само след няколко месеца през планината ще се преминава лесно само за 2 минути. Министър-председателят Борисов добави още, че са.

Премиерът Борисов и министър Нанков по време на инспекцията на тунел „Железница“.

Тунел “Железница” днес:

Най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, тунел “Железница” е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка е около 2 км, а широчината на пътното платно – 8,50 м, с по две активни ленти за движение и тротоари. Към момента повече от половината от строителните дейности на тунел „Железница“ са изпълнени, включително и първичната облицовка на съоръжението – осъществена е така наречената „сбойка“ на двете тръби и тунелът е прокопан. Работи се по полагането и на вторичната облицовка на съоръжението.

Предвидени са системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, смарт система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа. По план тунел “Железница” ще има и набор обслужващи съоръжения, включително подземно водохранилище с обем от 240 куб. м вода за противопожарни цели и площадка за хеликоптер на южния портал.

Вижте още:

Тунел „Железница“ ще бъде напълно прокопан през март