Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Пускат в експлоатация зала „Арена Бургас“ в началото на 2023 г.

До 2 месеца пускат в експлоатация зала „Арена Бургас“. Новината дойде след инспекцията на регионалния министър арх. Иван Шишков на обекта в понеделник. В проверката участваха още министърът на спорта Петър Георгиев и арх. Деляна Панайотова – и.д. началник на Дирекцията за национален строителен контрол направиха днес инспекция на зала „Арена Бургас“, както и кметът Николов.

Според архитект Шишков, след проведена съвместна среща с изпълнителя на обекта и ръководството на спортното министерство, е поет ангажимент основната част от залата да бъде довършена и пусната в експлоатация до 2 месеца.

„Има поет ангажимент от изпълнителя до 2 месеца да завърши основната част. На следващ етап ще бъдат довършени фитнес, СПА и ресторант. Това няма да попречи за ползване на обекта. Предстои преработка на проекта за противопожарна безопасност и строителят е поел ангажимент за завършването до два месеца. Директорът на ДНСК, заедно с надзора ще помагат с финализирането на документите, защото колкото по-рано пуснем залата в експлоатация, толкова по-добре. Като държава се ангажираме да помагаме, защото залата е важна. Бургас и регионът ще имат едно уникално съоръжение“, заяви регионалният министър.

„Една от приоритетните цели на министър Лечева е да се намери решение за довършването на зала „Арена Бургас“ и по този въпрос се работи от първия ден. Костваше около два месеца и половина работа на експертни групи и в крайна сметка се постигна споразумение между инвеститора на залата и Министерството на младежта и спорта. Технически причини са забавили проекта.“, каза зам.-министърът на спорта Петър Георгиев.

„Основната част от строежа е завършена. Стигнали сме до разбирателство със строителя да завърши работата до 2 месеца. С надзора имаме добра комуникация. Той подготвя документите и ще окаже съдействие за въвеждане в експлоатация в законовите норми и в срок“, добави арх. Деляна Панайотова.

„Само мога да приветствам и да благодаря на министър Шишков, на министър Лечева, на областния управител Мария Нейкова, както и на ДНСК, че се намери държавническа и политическа воля в залата да се завърши. Защото това безвремие от почти година и половина по отношение на „Арена“, в което нищо не се правеше. Това беше загубено време за Бургас, за националния спорт. Още в миналогодишния общински бюджет бяхме предвидили средства да финансираме европейски и световни събития в тази зала. Изтървахме като град домакин. От това загуби дребният и среден бизнес на Бургас. Но сега с тази подкрепа аз съм оптимист, че залата ще заработи и ще бъде домакин на големи събития. Това искаме. Залата е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания на Световната федерация по лека атлетика. С международното летище и 260 хотела около Бургас, ние сме изключително подходящи за големи международни събития!“, каза кметът Димитър Николов.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
08.09.2022

Реновираната концертна зала на Операта в Сидни е още по-впечатляваща

Операта в Сидни е един от обектите на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, наред с чудеса като Тадж Махал и […]

Прочети още
26.09.2022

„Коджакафалията“ в Бургас – с нов STEM център за космически изследвания

Иновативен STEM център за космически изследвания отвори врати в едно от най-новите училища в Бургас – ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“. На […]

Прочети още