Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Работи се по проекта за превръщането на Кремиковския манастир в духовен център

кремиковски манастир

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха Кремиковския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“. Игуменът на обителта свещеноиконом Серафим ги запозна с напредъка в работата за превръщането ѝ в духовен център на Софийска област.

Проектът, който предвижда разширяване на настоящите функции на един от най-старите храмове по нашите земи, включва строително-монтажни и консервационни дейности на обща стойност близо 10 млн. лв.

От тях близо 8 млн. лв. се финансират чрез управляваната от МРБ Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Близо 2 млн. лв. са нисколихвено кредитиране от Фонда за устойчиво градско развитие, който оперира в София.

Това е инвестиция, която се извършва в трудни времена. Един от най-засегнатите сектори от ковид-епидемията е туризмът. Намаленият поток от посетители затруднява обектите на културното ни наследство да се самоиздържат и развиват с ограничения ресурс, коментира зам.-министър Стоименова.

кремиковски манастир

Чрез предоставеното финансиране по проекта се цели създаването на цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовни ценности с природните забележителности.

Очаква се да се повиши привлекателността на Кремиковския манастир, като ще бъдат създадени материални условия за разширение на настоящите му функции и превръщането му в духовен център за Софийска област. Това ще съдейства за популяризирането не само на този, но и на другите манастири от т. нар. Софийска Света гора, за повишаване на духовната култура и за развитие на религиозния и културно-познавателен туризъм.

Предвижда се да бъде изградено Северно манастирско крило, в което ще бъдат обособени информационен център „Софийска Света гора”, музейна експозиция, магерница, докси, параклис и камбанария. Ще се изградят манастирски работилници, в които ще се демонстрира упражняването на занаяти, с които светата обител се издържа. В средновековната манастирска църква „Свети Георги“ ще бъдат реставрирани стенописите, които са едни от най-старите в Европа, и ще се ремонтират покривът и дренажът. Археологически структури, които се намират северно от нея, ще бъдат консервирани и социализирани. Достъп до храма, музея и археологическите разкопки ще имат и хора с увреждания.

Децата и младежи ще получат по-добра възможност да се запознаят с християнската вяра чрез провеждането на безплатни летни лагери, провеждане на беседи по вероучение, музика, изкуство.

Активно се работи за финализиране на археологическите проучвания, така че да може да предвидените строително-монтажни работи да се реализират максимално бързо. Разрешението за строеж за изпълнението им е издадено през месец октомври, а стартът им бе поставен на 14-ти ноември т. г.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Атон 18.11.2021

МС одобри още 2,3 млн. лева за ремонта на Славянобългарския манастир в Атон

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2021 г. в размер на 2,3 млн. лв. Средствата […]

Прочети още
постницата 27.08.2021

Подпис от МК бави спасителен ремонт за постницата „Св. Лука“ в Рилския манастир

Подпис от Министерството на културата (МК) бави започването на спасителен ремонт за постницата „Св. апостол и евангелист Лука“ в Рилския […]

Прочети още