Работниците по ремонта на „Нотр Дам“ пушели в Катедралата


Компанията „Льо Бра Фрер“, отговаряща за ремонта на парижката катедрала „Нотр Дам“, призна, че някои от работниците й са нарушавали забраната за пушене на скелето на църквата. От компанията обаче изключват възможността това да е предизвикало пожара в катедралата.

„Има служители на компанията, които наистина са нарушавали от време на време забраната за пушене и ние изразяваме съжаление във връзка с това“, заяви говорителят на „Льо Бра Фрер“ Марк Ешкенази.

Той заяви това, реагирайки на публикация в сатиричния седмичник „Канар аншене“, в която се казва, че разследващите са намерили седем фаса на мястото на пожара.

„Имаше забрана за пушене на скелето и тази забрана като цяло бе спазвана“, а нарушенията са били допускани поради това, че на работниците им е било сложно да слизат от скелето, понеже това отнема време, изтъкна Ешкенази.

Говорителят подчерта, че въпреки това е изключено нарушаването на тази забрана да е довело до пожара в „Нотр Дам“. „Ако някой от вас се е опитвал да запали огън в камина, знае, че с фас трудно може да запали дървата“, каза той. Ешкенази отхвърли и версията, че пожарът е причинен от електрическите двигатели на асансьорите на скелето. „Те се намират далече от изгорялата островърха кула на „Нотр Дам“, а е установено, че пожарът е започнал от вътрешността на сградата“, посочи още говорителят.

Източник: novini.london