Разбиха група за рекет на пътя в Русенско


Трима служители на Районното полицейско управление в Сливо поле са задържани заради рекет на пътя. Разследването е било водено от Окръжна прокуратура със съдействието на сектор „Вътрешна сигурност“.

44-годишният на отделение в сектор „Охранителна полиция“ и двама младши автоконтрольори на по 41-години към момента са задържани за срок от 72 часа и са привлечени като обвиняеми. Разследващите коментираха, че мъжете са били наблюдавани след подадени сигнали включително от възмутени граждани в продължение на половин година.

Установихме изключително безпардонно поведение арогантност и наглост от тяхна страна. Поведение, което не отговаря на това, на служител на реда в страна от ЕС“, коментира окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Разследващите обясниха, че схемата е била проста – служителите на реда са получавали различни суми – между 20 и 50 лева от водачи, за да не ги санкционират. Имало е случай на взет подкуп от 800 лева, както и от суми до 200 евро. Двама от обвинените в рекет са били задържани буквално след поредният взет подкуп от 30 лева. Към момента има доказателства, че командирът на отделение е взел 12 подкупа, а двамата младши полицаи съответно по 9 и 5 подкупа.

Направени на множество претърсвания и две изземвания, като работата по изобличаване на корупционната практика продължава и не е изключено случаите да нараснат, коментира наблюдаващия прокурор Радослав Градев. Той допълни, че катаджиите са се разделяли между 100 до 150 лева на смяна, или както казвали те – „направихме по две хубави надници“. Имало е случаи в които суми се получавали за да не се напише акт за едно нарушение, или да се спести едно от няколко. „Търсели са хора в безизходица, които не могат да им противодействат. След коледните празници намекнах, че следим служителите, но те изобщо не реагираха. Това е изключително нагло и арогантно. Проверяват се още служители, за които ще стане достояние след като има доказателства“, допълниха разследващите. Те уточниха, че рекета е ставал основно през нощта, при засилен трафик или по празниците.

Очаква се мярката за задържане на обвинените служители на реда да се разгледа от съда в Русе утре.

 

Вижте още:

Русенската окръжна прокуратура предаде на съд Пламен Бобоков

Запечатаха капсула на времето в Русенската библиотека