Разглобяват и местят къща на Франк Лойд Райт


Къща от 50-те години на миналия век, която е проектирана от  Франк Лойд Райт е преместена от оригиналното си мяст в Минесота в частно имение. Къщата, често наричана Mäntylä, което на фински означава „къща сред боровете“, е построена през 1952 г. в североизточната част на Минесота. Резиденцията е предназначена за бизнесмена Рей Линдхолм и съпругата му Еми и е пример за един от късните периоди на Райт, които са създадени за семейства от средната класа и започващи започващи през 30-те години по време на Голямата депресия.

С площ от около 214 квадратни метра, жилището с ниско окачване е изградено от бетонен блок с покрив, покрит с червеникави керемиди. За гредите е използван стандартен размер, а кипарисъте харесан за рамки на прозорци и вградени шкафове. Внукът на клиента, Питър МакКини и съпругата му Юлен, се озовават в къщата, където живеят много години. През 2016 г. те започват да работят с базираната в Чикаго Frank Lloyd Wright Building Conservancy , за да разберат как да осигурят дълголетие на дома. Неговата уединена обстановка се е променила значително през десетилетията, като търговското развитие вече доминира в района.

„Екипът по консервация работи с МакКини, за да продаде къщата на потенциални купувачи, които ще я запзят на първоначалното й място, което е погълнато от процъфтяващото развитие на търговията“, се казва в декларацията на Conservancy. Къщата се е продавала, но не е имало подходящ човек. MТака семейството решава да дари къщата на Usonian Preservation, организация, която притежава имот от 53 хектара в Пенсилвания, наречен Polymath Park. Барбара Гордън, изпълнителен директор на Conservancy, заяви, че преместването на къщата в собственост на Пенсилвания е най-добрият вариант.

„Къщата на Линдхолм“ бива разглобена през април и май 2016 г. Бетоновите блокове, бетонната подова плоча и покривните греди са разрушени, но останалата част от жилището е опакована в ремаркета. След това компонентите са пътували на повече от 1,609 километра до новото местоположение на дома. Реконструкцията на сградата е завършена през април. Къщата ще бъде защитена  и ще  наблюдавана от охрана.

В къщата ще се съхраняват архивни материали и копия от оригинални рисунки.

В горския имот Polymath Park има още едно преместено жилище на Райт, Къщата на Дънкан, която датира от 1957 г., както и две жилища на американския архитект Питър Берндтсън, чиракуващ при Райт. Парка предлага нощувки и екскурзии за почитателите на архитектурата. Емблематичната къща на Райт Fallingwater се намира на около 32 километра на юг.  Lindholms са толкова доволни от дома си, че възлагат на Райт също да проектира бензиностанция за техния град. Построен през 1958 г., Сервизната станция на нефтената компания Lindholm все още се използва. Макар за Маккини да не е лесно да се отказже от историческото жилище на своите предци, в крайна сметка той заявява, че това е правилният избор.

„Решението за преместване на къщата беше много трудно за нас,“ каза Питър Маккини в изявление. „Къщата е в нашето семейство повече от 60 години и нашият син, Дейвид, е израснал там“, добави той. „Тримата смятаме, че това решение е най-доброто за дългосрочното оцеляване на къщата. “ В Съединените щати все още стоят стотици къщи, проектирани от Райт. Някои от най-големите му проекти са Холихок Хаус в Лос Анджелис, който е бил повлиян от храмовете на маите от седми век, и къщата на Роби в Чикаго, която е емблематична за архитектурата на  Райт.

Източник: Dezeen.com

Снимки:  Frank Lloyd Wright Building Conservancy