Разкриха плановете на къщи по поръчка от 1900 г.


В наши дни да не се замисляме много, когато зпоръчваме всякакви неща онлайн, особено от гиганти като Amazon, които предлагат почти всичко.

Идеята за поръчки по пощата, обаче датират доста назад във времето като е можело да си поръчате цяла къща.

Sears, някога най-големият търговец на дребно в САЩ, обявил банкрут. Но революционизирал собствеността на домакинствата и дал началото американската мечта за хиляди като предлагал достъпни „домове като комплекти“.

Те са пристигали с железопътен транспорт на парчета, които хората са сглобявали. Каталогът им разполага с 400 вида в различни бюджетни категории.

Домовете за поръчка по пощата се оказват сериозен удар като над 75 000 са построени в САЩ между 1908 и 1940 година.

 

 

 

 

 

Схемата е била впечатляващ предвестник на днешните Амазон и Икеа. Емблематичният каталог на Sears е културен феномен на времето, с една пета от населението следящо каталогът от 1400 страници, в който били поместени над 100 000 артикула.

След като получите и построите дома си, който може да бъде направен без дърводелец и само с елементарни умения за по-малко от 90 дни. Можете и да го обзаведете с чисто нови продукти на Sears, включително модерни удобства като централно отопление, вътрешен водопровод и електричество.

Много от тези домове продължават да се използват и днес като някои от тях дори струват милиони долари.

Източник: BoredPanda