Разработиха специални маратонки за медици


Гигантът за спортно облекло Nike ще дари 32 500 чифта маратонки Air Zoom Pulse, които са специално разработени за медицински персонал. Уникалните маратонки са предвидени за работещите на първа линия в борбата с COVID-19 по целия свят.

Nike ще си партнира с нестопанска организация Good360 в САЩ и местни организации в цяла Европа. Идеята е чифт да получат лекари в болници в Барселона, Чикаго, Лакдал, Лондон, Лос Анджелис, Мемфис, Милано, Ню Йорк и Париж. На дребно обувките могат да бъдат закупени за 120 долара.

Обувката се появи в края на миналата година и е създадена, за да отговори на нуждите на здравеопазването и медицинските специалисти, които имат много физически трудна работа и трябва да прекарват часове на крак.

Тестването на продукта и медицински проучвания се състояха в детската болница на OHSU Doernbecher, разположена в Портланд, Орегон. По време на сесиите дизайнерите научават за трудностите и ежедневните усилия на тези здравни работници.

Медсестри, например, изминават приблизително шест до осем километра и седят по-малко от час по време на 12-часова смяна. Работата е физически и психически взискателна.

Дизайнът се справя с тези предизвикателства с простота и практичност. Обувката е лесна за слагане и сваляне и също толкова проста за почистване. И макар Nike официално да не одобрява пускането на маратонки в пералнята, Zoom Pulse са проектирани така, че да се перар лесно и да се поддържат чисти.

Източник: Forbes

Снимки: Nike