Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Редизайн на офис поставя ясни граници между дома и работното място

MVRDV завърши интериорния редизайн на Shopify Berlin, разположен на Köpenicker Strasse в квартал Berlin-Mitte. Проектиран като абсолютен контраст на дизайна на домашния офис, тук акцентът е поставен върху преднамереното сътрудничество като колективно изживяване.

Интериорният проект от 1000 квадратни метра преосмисля разбирането и целта физическите работни пространства.

Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

Историята на обновяването на дизайна на този офис започва още в началото на 2020 г. Планираното обновяване на офис сградата е в ход, когато появата на световната пандемия промени естествения ход на битието. А скоростното преминаване на режим „работа от вкъщи“, накара компанията драстично да преосмисли какво й е необходимо от офис сградата. И тя се обръща към архитектите от MVRDV с искането за редизайн на офиса, който да увеличи максимално потенциала на сградата като база за съвместна работа, стимулираща раждането на нови идеи и ангажиране на служителите с жизнената култура на компанията.

Интериорният редизайн на MVRDV заема предимно приземния етаж и сутеренните нива, както и допълнителни основни пространства до шестия етаж.

Състои се от три стаи, които служат като основни зали за срещи, както и разнообразие от „стаи за преживявания“, които позволяват събирания на компании и по-непринудена работна среда. Където е възможно, дизайнът възприема устойчивия подход за повторно използване на елементи от предишния полуреализиран ремонт, използвайки всичко – от облицовките на стените и пода до осветителните тела и мебелите.

Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

В допълнение към типичната конферентна зала, всяка от стаите на място е украсена с „цветен салон“ – съседно пространство, разделено със завеса, което осигурява по-удобна среда за свободни дискусии. А изборът на цветовете се основава на визуалната идентичност на Shopify.

Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola
Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

Проектът празнува не само културата на компанията, но и градския пейзаж на Берлин.

Сам по себе си представлява визуално напомняне за нещата, които правят града вълнуващо място за живеене и работа.

Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

Рецепцията използва синьо-зелени „плочки на метрото“ във връзка с градските U-Bahn станции. А отсрещната стена включва произведението на изкуството „Insections“ от Каролина Амая, което напомня за оживеното улично изкуство на града.

Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

Стаите за преживявания включват Volkspark и Baumgarten, използвани за обяд и за събирания на компании, които са пълни с растения, предоставени от базираната също в Берлин компания Plant Club.

Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

На долния етаж е клубът, препращащ към известния нощен живот на Берлин, който предоставя място за събития или за непринудено общуване.

Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola
Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

Там се намира и „тайната стая“.

Офис зоната представлява по-лично пространство за срещи и генериране на идеи. А приглушената й атмосфера предразполага към излизане от ежедневния начин на мислене. В случай, че служите ли са „зациклили“, докато размишляват над новите идеи, могат да поиграят на домино например…

Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

Офисът не е това, което беше…

„Този ​​проект ни даде вълнуваща възможност да помислим критично за това как работните пространства могат да бъдат преосмислени след 2020 г.“, казва партньорът на MVRDV Фоке Морел. „Сега хората могат да работят от вкъщи – а за компания като Shopify, чиято работа е предимно от разстояние, това е още по-лесно. На свой ред това, което някога е било офис, се превръща в пространство за служителите да си сътрудничат с желание, оживено чрез дизайнерски щрихи, които подсилват уникалния дух на града, в който се намират.“

Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola
Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola
Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola
Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola
Редизайн на офис. Снимки: MVRDV, фотограф: ©Daria Scagliola

„Този ​​проект ни даде вълнуваща възможност да помислим критично за това как работните пространства могат да бъдат преосмислени след 2020 г. Сега хората могат да работят от вкъщи – а за компания като Shopify, чиято работа е предимно от разстояние, това е още по-лесно. На свой ред това, което някога е било офис, се превръща в пространство за служителите да си сътрудничат с желание, оживено чрез дизайнерски щрихи, които подсилват уникалния дух на града, в който се намират.“

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
служители 29.04.2022

След пандемията все повече служители в София се завръщат в офисите

С отпадането на противоепидемичните мерки служители на все повече организации в София поетапно се завръщат във физическите си офиси. Това […]

Прочети още
офис 13.01.2022

Нов офис дизайн: повече зони за срещи и по-малко бюра

В отговор на продължаващата тенденция за работа от разстояние, архитектите от Fathom проектираха офис , движени от нова концепция за […]

Прочети още