Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Реконструкцията на музея Anahuacalli спечели престижна награда

Разширяването и реконструкцията на музея Anahuacalli в Мексико Сити е големият победител за престижната награда Mies Crown Hall Americas за 2023 г. (MCHAP).

Разширението на музея е завършено през 2021 г. от архитектурната практика Taller и арх. Маурисио Роча. Първоначално е служило като студио за излагане на творбите на мексиканския художник Диего Ривера*. Днес, освен че в него се помещава колекцията на Ривера, разширението е и домакин на редовни съвременни изложби.

Описан като „съвременна интерпретация“ от архитектите, проектът препраща към вулканичния пейзаж на Мексико Сити и квартала „Педрегал де Сан Анхел“. Те добавят склад, работилница и офиси в три нови сгради, които са свързани чрез пътека с оригиналния музей (проектиран от Хуан О’Горман и Хериберто Пейджълсън).

Проектът радикално трансформира комплекса, разкривайки качествата на екологичния резерват, в който се намира, и създавайки динамично пространство, отворено за общността.

Така коментира проекта-победител Сандра Баркли, председател на журито на MCHAP. По думите й разширението предлага на общността неочаквано изживяване, което я свързва с мястото и нейните корени. Генерира чувство за принадлежност за потребителя и посетителя.

Паркът към Prado Neighbourhood от Исак Рамирез Марин (Isaac Ramírez Marín) също бе сред финалистите на наградите.
За наградите:

Наградите Mies Crown Hall Americas се порвеждат веднъж на всеки две години и отличава най-интересните и иновативни архитектурни проекти на територията на Новия континент. Победителят получава парична награда в размер на 50 000 долара за научна разработка и иновации в областта на архитектурата.

Друг интересен проект, номиниран сред финалистите за престижната награда, е „Енергийната къща“, проектирана от Джонстън Маркли. Къщата е най-новата придобивка на кампуса на Художествения институт Менил, който отворя врати през далечната 1987 г.
* Кой е Диего Ривера?

Диего Ривера или Диего Мария де ла Консепсион Хуан Непомусено Естанислао де ла Ривера и Бариентос Акоста и Родригес е мексикански художник и стенописец. Известен е най-вече с дълбокото социално и политическо съдържание на творбите си. Заедно с Давид Алфаро Сикейрос и Хосе Клементе Ороско той е един от най-важните модерни художници в Мексико. Заедно артистите са наричани „Тримата големи“ на Мексико.

Диего Ривера е роден през 1886 г. в Гуанахуато. От 1907 до 1921 г. работи в Европа, а в началото и в края на 30-те години на 20 век в Съединените щати.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
21.11.2022

Птица или бухал – това е въпросът… ако искаш вила от бамбук!

„Birdie“ („Птиченце“) от дизайнера Тилина Лиянаге е концепция за вила, която приема формата на масивна птица с разперени криле. Живеещият […]

Прочети още
музика 28.01.2022

„Домът на унгарската музика“ отвори врати в сърцето на Будапеща

След двегодишно отлагане, Будапеща отвори вратите на новия „Дом на унгарската музиката“, проектиран от известния японски архитект Су Фуджимото. Футуристичният […]

Прочети още