Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Рекорд: 18 български плажа и едно пристанище получиха „Син флаг“ 2022

син флаг

За първи път в историята на Програма „Син флаг“ в България 19 флага ще се веят на най-добрите български плажове и единствената у нас, отговаряща на световните стандарти марина.

Осемнадесет плажа и едно яхтено пристанище в България са постигнали престижния световен стандарт стандарт „Син флаг“ за 2022 година.

Това е програма за доброволно сертифициране за плажове и яхтени пристанища, която поощрява чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища; образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието, като допринася, както със своето доброволно участие в екологични инициативи, така и с ежедневното си поведение. Обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво. Управлява се от международната Фондация за екологично образование (FEE). Неин представител за България е Българското движение „Син флаг“.

Кампанията „Син флаг“ стартира като европейска инициатива в десет държави през далечната 1987 година.

Днес в организацията членуват национални организации от над 70 държави от цял свят – от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания. Сини флагове по българските плажове се веят от 1995 година, когато е награден първият плаж у нас – този на Слънчев бряг.

Отличието „Син флаг“ е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажове и яхтени пристанища в цял свят. За да го заслужат, управляващите на плажовете и марините и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата.

син флаг
снимка: Българско движение „Син флаг“

Ето кои родни плажове са отличени като най-добрите за 2022:

Бялата лагуна;

Албена;

Кранево-Север;

Златни пясъци;

Слънчев ден;

Обзор-Централен;

Свети Влас–Нов плаж;

Слънчев бряг-Север;

Слънчев бряг-Централен;

Слънчев бряг-Юг;

Несебър-Юг;

Поморие-Изток;

Къмпинг Черноморец;

Созопол-Централен;

Созопол-Харманите;

Дюни;

Дюни-Юг;

Аркутино;

Марина „Диневи“.

Така те са с 5 повече от 2021 година, а новите „отличници“ са плажовете Обзор-Централен; Къмпинг Черноморец; Бялата лагуна; Албена и Кранево-Север.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
28.07.2021

Български плаж е в Топ 50 на най-добрите плажове по света за 2021 г.

Български плаж се нареди сред 50-те най-добри по света в класацията на специализираната онлайн платформа за туризъм – Big 7 […]

Прочети още
плажна къща 09.05.2021

Забравена плажна къща от 1950 г. се превърна в уникален дом

Повече от 20 години в тази плажна къща не е стъпвал човешки крак. Забравена и пренебрегната от собствениците, Casa da […]

Прочети още