Ремонтират банята в Банкя и възстановяват дейността й


В края на миналата година започнахме възстановяването на сградата на банята в Банкя – освен възстановяване на сградата с всички детайли и интериор, възстановяваме й дейността й. Банята е открита през 1911 г. и е дело на  мюнхенския проф. Хохедер. Предвижда се до средата на 2020 г. реставрацията да завърши и банята да отвори врати.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на работата по обекта.

В момента се изпълняват дейностите по възстановяване на покрива, прави се конструктивно укрепване на сградата и е започнала реставрацията на архитектурни елементи. Ще бъдат възстановени царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век. Ще бъде възстановена възможността за балнеолeчебен и SPA център.

Възстановяването на сградата на банята в Банкя е важна кауза, не само за града, но и за София и България, защото е наистина много красива сграда с богата история, каза кметът на София.

По думите на Фандъкова заедно с реставрацията на сградата, кметът на Банкя и неговия екип имат задачата да обсъдят, да проучат и да предложат работещ модел за управление.

Фандъкова посочи, че заедно с тази сграда Столичната община е поискала от държавата за стопанисване и баните в „Овча Купел“ и в „Горна Баня“. За баните в „Овча Купел“ и „Горна Баня“ Столична община поиска държавата да прехвърли за управление, за да можем да инвестираме в тях и да ги съхраним. Очакваме да приключи окончателното прехвърляне на собствеността, като вече сме осигурили финансиране за реставрация на банята в „Овча купел“ и превръщането й в СПА-център. За банята в „Горна Баня“ още сме в процеса за осигуряване на средства, посочи също кметът на София.

Тази година започнахме и разширението на новия парк „Възраждане“ със закрит минерален басейн и аквапарк. На терен от 6 600 кв. м ще бъде изграден аквапарк с 5 открити басейна и закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището „Баталова воденица“.

Източник: Столична община