Ремонтират Борисовата градина с 11,7 млн. лева


Нови настилки и ново осветление на алеите, Езерото с лилиите и алпинеума в Борисовата градина планира Столична община. Екипът на на кмета Йорданка Фандъкова планира ремонт на парка в частта му между Орлов мост и бул.“Яворов“. Проектът е на стойност 11.77 милиона. Ще бъдат сменени камерите за видеонаблюдение, ще се възстановят скулптури на чешмите.

Проектът за ремонта ще е тип „инженеринг“, което значи, че фирмата изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии. Столичната община ще кандидатства с него за безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и срокът за това изтича след шест месеца. Той бе представен днес пред общинската комисия по екология като доклад на зам.-кмета по екологията Йоана Христова, съобщи dnevnik.bg.

През 2016 г. нейният предшественик на поста, Мария Бояджийска, проведе ремонт на алеите в същата централна част на парка. Той беше по проект на ландш. арх. Георги Георгиев-Геш и обхващаше общо 20 дка алеи. Те бяха асфалтирани, а в краищата им бяха поставени паважни ивици. Тогава беше обновена и голямата детска площадка със слончето. Цената тогава беше 1.7 милиона лева. За сметка на това лесопарковата част на Борисовата градина – от бул. „Яворов“ до парк-хотел „Москва“, не е обновявана от много години.

Не идеята, а процедурата на проекта срещна остри критики. Арх. Ивайло Петков от ГЕР критикува доклада на зам.-кмета Христова и изрази надежда, че той е само стъпка за кандидатстване за еврофинансиране, а после ще се изготви идеен проект за обновяването на парк Борисова градина.

„Просто не може с проект тип „инженеринг“ (без архитект-проектант) да се обновява историческата част на парка, която е паметник на градинско-парковото изкуство“, негодува арх. Петков. Той напомни, че все още се изготвя Подробен устройствен план на Борисовата градина и алейната мрежа трябва да се ремонтира съобразно концепцията в него откъде ще могат да влизат при спешни случаи линейки и пожарни коли. С този статут сериозна намеса в територията изисква разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и Министерството на културата.

„В случая става въпрос за текущ ремонт на съществуващата алейна мрежа, така че не виждам проблеми“, подкрепи доклада главният архитект на София Здравко Здравков.

Въпреки това председателят на комисията Лорита Радева от ГЕРБ предложи гласуването на доклада да се отложи за следващото заседание. Тогава вносителят трябва да представи количествено-стойностна сметка на проекта, за да е ясно какво ще се извърши за 11.77 милиона лева.

Източник: kmeta.bg