Ремонтират мост на Колю Фичето с над 8.5 милиона лева

Реконструкцията на моста край Бяла се очаква да започне през лятото


Фичето

текст и снимки: Силвия Петкова

В началото на лятото ще започне ремонт на един от символите на България – емблематичния мост на майстор Колю Фичето, разположен в покрайнините на град Бяла.

Новината е хубава, защото мостът се нуждае от спешен ремонт и консервация от години. За съжаление, пари все не се намираха, защото паметникът на културата се нуждае от милиони левове за ремонт. В момента по моста има множество пукнатини, а най-сериозният проблем е рушащата се облицовка от каменни плочи. Когато водите на Янтра са високи, основите му се затлачват от дървета. Във времето са правени само козметични ремонти.

Сега обаче един от мостовете на Колю Фичето ще заблести отново с финансиране от над 8,5 милиона лева след защитен проект от община Бяла.

Проектът за реконструкция на моста е готов.

След проведена обществена поръчка на първо място е класирана „Трейс груп холдинг“, които трябва да изпълнят консервация и реставрация на моста. Тази част от работата ще струва около 3,9 милиона лева без ДДС.

Освен консервацията на т.нар. Беленски мост, който заради лошото състояние от години се използва само като пешеходен, поръчката включва и изграждането на сграда, в която ще се намират музей, ресторант и други обслужващи помещения. Ще се реновира и зоната около моста. Избраният изпълнител ще има две години да завърши заданието, което по думите на кмета на Бяла Димитър Славов не е много време. Все още обаче кандидат за тази част от проекта не е избран. Вероятно това ще се случи до два месеца, допълни Славов.

Идейният проект за реконструкцията на моста е изготвен от фирма „Инжпроект“.

Новата двуетажна сграда ще е с разгърната застроена площ от 690 кв.м. В нея ще бъдат разположени ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции и магазин за сувенири. В непосредствена близост ще има и обособен паркинг.

„Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край по интересен интерактивен и атрактивен начин. Това ще включва експозиция, която разказва историята на моста, восъчни фигури на личности, свързани с историята на моста, прожекции на интерактивно съдържание и документални филми“, допълва кметът на града.

История на моста край Бяла:

Мостът, построен от Колю Фичето, е дълъг точно 276 метра. Широк е 9 метра. Смята се за истинско постижение на българското възрожденско инженерно строителство и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва точно за една година.

Построен е по заповед на тогавашния управник на Русе Мидхад паша. Според легендата, когато той решил, че над река Янтра трябва да има мост, който да свързва Русчук, Търново, Плевен и София, някой му казал, че в България има самоук майстор, който хем работи хубаво, хем евтино. Така Мидхад паша извикал майстора и му възложил задачата за моста.

Колю Фичето поискал две седмици, за да си направи необходимите изчисления. Върнал се в Търново, купил восъчни свещи от черква и започнал работа. Нагрявал восъка на пламъка, после огъвал и слепвал свещите. Така направил модел на моста с 14 свода, равен отгоре, но не корубест като старите римски мостове, с проста и здрава конструкция. Накрая, след като направил изчисленията, майсторът казал, че работата ще струва точно 700 000 гроша. Нито повече, нито по-малко и заявил пред смаяния паша:

Колю Фичето

„Ако, Паша ефенди, не сторя моста до град Бяла за 700 000 гроша и по теркя си, вземи ми главата!“.

Майсторът не само изпълнил дадената дума, но по-късно получил и признание от турската управа – орден „Меджидие“. За уста майстор Колю Фичето и Беленския мост Феликс Каниз казва: „И този скромен човек в потури и абичка не знае, че е построил най-голямата хидравлична постройка на Балканският полуостров извън Цариград“.

14-те свода на моста, изградени от майстора са с отвор 12 м и са украсени с релефни изображения на животни, които днес са трудно различими. Мостът се поддържа на 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя.

Мостът е изграден от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста (около 130 м) са унищожени. През 1922–1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни подпори и сводове, но първоначалният облик е променен.

Днес мостът се използва само от пешеходци. Припомняме, че преди повече от 14 години той изпълни за пореден път своята задача, поемайки трафика от автомобили. Това се случи след жестоката катастрофа с автобус край сега действащия мост.

Вижте още: