Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Реновираната концертна зала на Операта в Сидни е още по-впечатляваща

Операта в Сидни е един от обектите на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, наред с чудеса като Тадж Махал и пирамидите на Египет. А през 2012 година стартира т. нар. й „десетилетие на обновяване“, чиято цел бе да се съживи остарялата структура, чието строителство започва през далечната 1959 г. А добрата новина е, че наскоро приключи и последният етап от обновяването – на Концертната зала, наричана „сърцето“ на операта.

За реновацията на най-голямата зала в Операта бяха нужни две години работа. С проекта за няколко милиона долара се добавиха нови надстройки към залата, нова и подобрена акустика, по-добра достъпност, по-безопасна работна среда за операторите зад кулисите и модернизация на техниката.

Най-забележимата, но и най-впечатляваща разлика е добавянето на 18 полугланцови акустични венчелистчета, които сега висят от тавана.

Панелите са специално проектирани за пространството и отразяват пурпурните нюанси на тапицерията на седалките. Акустични дифузионни панели са допълнително добавени към предните части на дървената кутия за по-балансиран звук, а новата съвременна звукова система позволява по-безупречни изпълнения.

Снимка: Daniel Boud

Новите сценични и театрални системи включват автоматизирани сценични стълбове, нова театрална летяща система и по-ниска сцена за по-добра видимост. И накрая – две нови стаи за репетиции са инсталирани за артисти и са добавени нови достъпни места за сядане, асансьор и коридор за гости с ограничена подвижност.

Снимка: Getty Images
Промяна, която се случва веднъж в живота…

„Развълнувани сме да приветстваме общността обратно в обновената Концертна зала. Артистите и публиката са готови да се насладят на акустика от световна класа на място, което е по-достъпно, по-безопасно и по-добре оборудвано. Работим за този момент от дълго време. Изключително благодарни сме на правителството и на всички, които участваха в реализацията на този проект. Това е проект, който се случва веднъж в живота“, казва главният изпълнителен директор на Операта в Сидни Луиз Херон.

Новодобавените асансьори. Снимка: Аnna Kucera

Сцената е оборудвана с автоматизирана система за издигане на няколко нива…

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
най-добрите градове 06.04.2022

Топ 30 на най-добрите градове за живеене в света през 2022 г.

Класацията избира най-добрите градове за живеене в света на базата на осем показателя, включително и реакцията им към пандемията. Global […]

Прочети още
23.08.2022

„Нотр Дам“ се готви да отвори врати отново – реставрацията й върви по план

Една от най-големите забележителности на френската столица – Катедралата Нотр Дам, се подготвя да отвори вратите си отново. След историческия […]

Прочети още