Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Реновират центъра на Враца

Враца

Продължава реновацията на центъра на град Враца. Готов е идейният проект за изграждане и на втората част от пешеходната зона на града. Проектът обхваща пространстовото от ул. „Кръстьо Българията“ до предгаровия площад и ще бъде реализиран през новия програмен период 2021-2027 г. А финансирането отново е с европейски средства.

Три са основните акценти в проекта – зеленина, съвременна градска мебел и достъпна среда, обясни кметът на Враца Калин Каменов. Двата площада – „Суми“ и този пред ЖП гарата ще получат изцяло нова визия и функционалност.

„Суми“ ще продължи да изпълнява функцията на пешеходна зона, разпределяща основния поток от хора в града. Предвидено е да се изгради модерен фонтан и подходящи за социализация и активен живот на открито пространства.

Враца
Така ще изглежда новата пешеходна зона във Враца след ремонта.

Предгаровият площад ще се превърне в търговска зона – пазар с полуоткрити търговски площи. Настилката на цялото пространство ще бъде сменена, ще се изградят нови зелени площи, а съществуващите ще бъдат обогатени с нови видове подходяща растителност. Предвижда се и повече едроразмерна растителност за по-добро засенчване през летните месеци.

Враца
Пешеходна зона и търговски площи с модерни перголи на предгаровия площад.

Градският дизайн, включващ новите пейки, чешми, осветителни тела и системи за разделно сметосъбиране ще запази стилистиката на вече готовата част от пешеходната зона.

Враца
Проектът за реновация в центъра на Враца обещава повече зелени площи.

Реконструкцията на първата част на централната градска част във Враца е по проект на архитектите от Miodesign и екип на „Обединение Враца 2014“. Изпълнител на проекта – „ВМ Враца 2018 ДЗЗД“. Реализацията започна през 2018 г.

Вижте още: