Решението за соларна енергия за планинари


Досега ентусиастите планинари са имали две опции що се отнася до преносими устройства за соларно зареждане: или да бъде ефикасно, или да бъде трайно. Неподвижните соларни панели, изработени от кристален силикон, са най-ефикасните, но се чупят лесно. Гъвкавите соларни панели са покрити с тънък слой аморфен силикон и издържат на по-тежки условия, но са много по-малко ефикасни.

Брадлей Бристер, който е завършил дизайн в  университет във Великобритания е измислил вариант, при който да обедини най-добрите аспекти от неподвижните и гъвкавите соларни панели специално за планинарите и за хората, които обичат природата. Неговото решение е една серия малки кристални соларни панели свързани с гъвкави шарнири. Системата е измислена да седи плътно върху самара, но може също да се полага и върху други повърхности, например каяк или палатка.

„Соларните панели са проектирани главно за неподвижна употреба, а повечето опити да ги направят здрави и удобни за планинския туризъм са имали много недостатъци,“ каза Бристер. „Няма нови технологии в този проект, но комбинацията от съществуващите възможности е нова.“

Бристер е обърнал особено внимание на системата от обединението на малките панелчета. Металните шарнири между тях са електропроводими, така че носят ток и не стават чупливи дори и след много време на употреба. „Модулите са свързани един до друг с електропроводими панти, при които няма механична деформация при прегъването, така че няма и типичния проблем да се счупят след като се огъват 5000 пъти,“ обяснява Бристер. „Теоретично, системата може да се огъва безкрайно или поне докато не се захабят повърхностите“.

Продуктът, който се казва SunUp, има възможност да се сменят единични счупени панели без да се смени цялата система. Батерията му е 4000 mAh и се зарежда напълно за 12 часа.

Източник: www.dezeen.com