Решено: До 50 лева скок на данъка за колите в София


От Нова година скачат данъците на по-мощните и по-замърсяващите автомобили в София, като мярка за борба с мръсния въздух. Това реши Столичният общински съвет на последната за годината сесия.

Засегнати от промените ще бъдат собствениците на автомобили с мощност над 99 конски сили. Тези без екостандарт или такъв под Евро 5 също.

За колите с мощност от 99 до 147 конски сили увеличението на данъка е с 10%. За колите над 147 конски сили скокът е с 15%.

Отделно на автомобилите без екологична категория, както и тези с Евро 1, 2, 3, 4 екокоефициентът при формирането на данъка ще бъде увеличен до максималния праг.
Така се очаква данъкът на мощните и замърсяващи автомобили да скочи от 20 до 50 лв.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова мотивира предложението за вдигане на данъците като мярка за борба с мръсния въздух.

Очакванията й са в общинската хазна да влязат допълнително 18 млн. Те ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и градската среда.

По думите й за колите до 99 конски сили данъците ще останат без промяна.  Това били 47% от автомобилите в София.

„За колите с по-малка мощност увеличението ще е от 3 до 10 лева на година. За колите от 100 до 150 конски сили ще е от 7 до 40 лева.
Допълнителните 18 млн. ще насочим към градския транспорт, третата линия на метрото, довеждащия транспорт и градското озеленяване“, обеща Йорданка Фандъкова.

Тя се съгласи, че вдигането на данъците не е популярна мярка. Подчерта също, че целите, които Общината си поставя, са очаквани от всички столичани.

Предложението за повишването на данъците бе подкрепено от ГЕРБ и „Патриотите“. БСП и „Демократична България“ бяха против. Независимият общински съветник Борис Бонев гласува „въздържал се“.

Шефът на столичните социалисти Калоян Паргов напомни, че Йорданка Фандъкова не е анонсирала повишаване на данъците преди местните избори.

„Не е нито редно, нито аргументирано. Тази данъчна сурвачка ще се отрази сериозно на най-уязвимата част от населението“, отсече Паргов.

Борис Бонев защити тезата, че замърсителят трябва да плаща повече, но обвини ГЕРБ, че не е станало ясно за какво ще бъдат разходвани конкретно допънителните средства. Те ще постъпят от увеличението на данъците.

„Г-жа Фандъкова да не ме съветва как аз да гласувам, а администрацията в нейно лице да си свърши работата и когато иска подкрепа, тя да е обоснована, а не с общи приказки“, настоя той.

Методи Лалов от „Демократична България“ запита ГЕРБ пък дали не ги е срам да вдигат данъците на хората.

„По-малко емоции и повече аргументи. Приличате на Грета Турнберг“, репликира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Агенция Кросс