Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Решено: Реставрират 100-годишната сграда на жп гарата в Нова Загора до края на 2023 г.

жп гара

Протестите и инициативите от страна на гражданите на Нова Загора сградата на жп гарата в града да бъде запазена дадоха резултат. Предстои сградата на съществуващото приемно здание да получи статут на паметник на културата. А Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) ще я реставрира.

Решението е взето след проведено обществено обсъждане на проекта в края на март по инициатива на министър Николай Събев и след анализ от НКЖИ за сроковете, необходими за промяна на проекта, съобщават от железопътната компания. Разчетите показват, че реалистичният срок за изработването на нов проект и неговото изпълнение е краят на 2023 г., и това няма да доведе до загуба на европейско финансиране.

НКЖИ вече е стартирала подготовката на проект за реконструкция на съществуващата сграда. Паралелно с това се изготвя и независима конструктивна експертиза на приемното здание. Експертизата трябва да определи мерките за укрепване на сградата, построена през 1921 г.

Компанията работи активно, за да завърши в допустимия срок изпълнението на този приоритетен проект, уверяват от НКЖИ. Припомняме, че проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., уверяват от НКЖИ.

Снимка: от тук

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
30.08.2021

Двама министри настояват кметът на Нова Загора да изрази позиция за проекта за строителство на нова жп гара

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и министърът на културата проф. Велислав Минеков изпратиха писмо до Общинския […]

Прочети още
04.04.2022

Пълна промяна за историческата гара Нюгати в Будапеща

Британската архитектурна компания Grimshaw Architects спечели конкурса за цялостно обновяване на историческата жп гара Нюгати в Будапеща. Проектът за редизайн […]

Прочети още