Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Решено: строителството на „Златен век“ може да продължи

златен век

Върховният административен съд (ВАС) окончателно реши, че строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“ може да продължи. Две години след спирането му върховните съдии потвърдиха отмяната на Административния съд – София град от м. ноември 2020 г. на заповедта на шефа на строителния надзор, с която строежът беше спрян през април 2019 г.

Делото беше образувано пред ВАС по две жалби, подадени от Директор на Дирекция „Правна“ при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийска градска прокуратура. Спорът между собственика на „Златен век“ – „Артекс“ и ДНСК премина през четири инстанции.

Фактите и правните изводи, посочени в заповедта, са установени по делото посредством множеството събрани писмени доказателства, казват от ВАС. А така също и чрез трите съдебно-технически експертизи, приети от двата съдебни състава на АССГ.

В мотивите си ВАС посочват, че относно първия строеж „административна сграда“, спрян от Директора на ДНСК, констатираните отклонения от проекта не са съществени по смисъла на чл. 154, ал. 2, т. 5 ЗУТ. Уточняват също, че „не е променена строителната конструкция на сградата „и“ не е променен вида на конструктивните елементи „и/или“ натоварнията в сградата“. Колкото до липсата на обезопасителна мрежа на строежа и шпакловка в подземните три нива, в оспорената заповед липсват мотиви.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения „изкоп/насип с дълбочина около 15 метра“ е установено, че същият е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част заповедта се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

С това решението на ВАС слага точка на спора за строителството на този небостъргач.
златен век
Проект: „Златен век“ / снимки: Артекст

Припомняме, че спирането на строежа на небостъргача „Златен век“ стана непосредствено след разразяване на скандала „Апартаментгейт“. Имаше съмнение, че политици са придобивали апартаменти от „Артекс“ на цени доста под пазарните. Тогава с управляващата партия ГЕРБ и ключовите си постове в управлението се разделиха Цветан Цветанов, Цецка Цачева и двама зам.-министри.

22.11.2019

Кметът на „Лозенец“ иска премахване на строежа на Златен век

Новият кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов отправил писмено искане до началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. […]

Прочети още
04.04.2019

ДНСК спира изпълнението на строеж „Златен век“

Във връзка с извършени проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД гр. София, проведени на 20.03. […]

Прочети още