Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Реставрация за пример: модерен и функционален дом, приютил природата

Ако внезапно се събудите в Tree View House, никой няма да се учуди, ако решите, че сте попаднали на място, пренесло ви в топлия климат на Делхи или Калифорния. Именно такъв е бил замисълът на архитектите от Neil Dusheiko Architects, заемайки се със задачата да реновират скромната посторйка и да я превърнат в модерно, но дълбоко свързано с природата, жилище…

Къща с изглед към парка, замислена като заземяващо пространство

„Можете ли да преобразите тази стара сграда от 1930 г. в дом, който се възползва максимално от естествената си среда до парка, заобиколен от прекрасни дървета? Между другото, нашата градина от време на време се наводнява. Освен това нашата къща има три фасади, които губят топлина. А и трябва да слизаме по доста стълби, за да стигнем до градината от жилищната зона…“. Това са едни от основните проблеми на четиричленното семейство, израснало в Индия, получило образование в САЩ, което се обръща към Neil Dusheiko Architects с желанието да реновират настоящия им дом в Северен Лондон…

Взимайки предвид особеностите на мястото – подгизнал (буквално) терен край зелена граница от дългогодишни дървета, отвеждащи към близкия парк, архитектите решават да се възползват максимално от природното наследство при трансформацията на дома.

„Домът е замислен като постелка за йога. Като място, което осигурява усещане за сигурност и релакс от непредсказуемостта на външния свят“, обясняват от екипа на арх. Нийл Душейко. „С дизайнерските си ходовецеляхме да фокусираме вниманието на семейството върху естествения свят: ритъма на слънцето, смяната на сезоните и текстурите на естествените материали“, допълват архитектите.

Не е за пренебрегване и фактът, че къщата е заобиколена от зелена градина по проект на ландшафтния специалист Джейн Брокбанк, вдъхновена от близкия парка с дървета Хоторн, видими от задните прозорци на къщата.

Интериорен дизайн, при който красотата следва функционалността…

Интериорът на дома е разделен на три зони с различни функции. Всички те се отварят в едно общо пространство, когато обитателите се доближат до задната фасада, където обширното остъкляване разкрива зелената природа отвън и я кани в жизненото пространство вътре.

Устойчив подход на действие

Изборът на материали при реновацията на приземното ниво включва стенна облицовка от ливански кедър; издръжливи, тъмни бетонни подове в кухнята и теракота в останалите части. Тази последователност от текстури и цветове съставя топъл интериор, като всеки материал достига своя „съвършен момент“ в определена част от деня, когато слънчевата светлина навлиза през прозорците и капандурите. Същият подход към материалите – с фокус върху богати, често тъмни и осезаеми повърхности – продължава в спалните на първия етаж, където бразилският орех става главен герой в мебелите и обзавеждането по поръчка.

Кулминацията…

Последният етаж архитектите представят като кулминацията на проекта, целящ създаването на спокойното убежище, за което този домашен интериор е предназначен да бъде.

На последния етаж екипът създава релаксираща атмосфера, която се грижи за ума и тялото със специално място за медитация, фитнес зала и библиотека, изградени в подпокривното пространство и пълноценно използващи цялата налична площ. Подът тук е решен от бамбук и татами, като продължава темата за естествените материали и засилва усещането за непретенциозност.

Всички снимки и визуализации: Neil Dusheiko Architects: www.neildusheiko.com

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
26.10.2022

Дом на миналото и на бъдещето, издигнат от руините на къща от 19 век

В историческия център на Мерида, Мексико, Casa Lohr се издига от руините на изоставена колониална къща от 19-ти век. За […]

Прочети още
24.10.2022

Тази френска къща е като „кутия, пълна с естествена светлина“

Дизайнът на тази къща от архитект Одил Дек преминава отвъд това, което се вижда на поворъхността. Всъщност французойката създава дом […]

Прочети още