Ресторанти във Вилнюс използват манекени, за да насърчат социалното дистанциране


Ресторантите в литовската столица Вилнюс отварят отново със стил, след като празните маси ще бъдат запълнени с манекени, заради наредбите за социално дистанциране, разказва Euronews.

Тази седмица страната започна да премахва ограниченията и разреши отварянето на барове и ресторанти, като дори им позволява да използват и някои места за закрито.

За да могат хората да седят на известно разстояние, част от масите трябва да останат празни. Именно тези прани места ще се използват за популяризиране на местни модни дизайнери.

Празните маси в нашия ресторант изглеждат доста странно и няма начин да ги махнем“ заяви Берни Тер Браак, собственик на ресторанта Cozy. Именно на него и модната дизайнерка Джулия Янус им хрумва идеята, как да ги използват.

Решихме да се свържем с нашите съседи, модните бутици и ги поканихме да използват празните ни маси, за да покажат най-новите си колекции. Новината се разпространи и известни дизайнери се присъединиха към този проект, който продължава да набира интерес в целия град„, каза Тер Браак.

Няколко десетки ресторанта във Вилнюс вече участват в кампанията, която се планира да се проведе до края на май.

Из ресторантите в Литва ще бъдат представени 60 манекена, облечени в местни модни дрехи.

Шивашката промишленост пое удар сред началото на карантината, тъй като магазините затвориха и продажбите на дребно спряха.

„Дизайнерите нямат много възможности да покажат най-новите си колекции и като цяло потреблението е намаляло. Надяваме се, че тази кампания ще раздвижи пазара и местните дизайнери ще получат известна видимост“ заяви модната дизайнерка Джулия Янус.

През март оборотът на дребно за текстил, дрехи и обувки e намалял с 56%  в сравнение с февруари поради мерките за карантина на коронавируса, според официалното статистическо бюро на Литва.

Докато карантината ни ограничава по много начини, винаги съм вярвал, че тя също ни дава много възможности, които можем да използваме творчески, за да разкрием безграничния чар на нашия град“, каза кметът на Вилнюс Ремиджиус Шимашиус.

В Литва има 1593 случая на коронавирус и повече от 60 смъртни случая поради COVID-19.

Наскоро страната отвори границите си със съседите Латвия и Естония, позволявайки на гражданите да се движат свободно между балтийските държави.

Снимки: Go Vilnius.