Ресторантьорите настояват сервитьорите да са без маски на открито


Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настоя за разхлабване на мерките срещу COVID-19  що се отнася до бизнеса им.

Те поискаха в ресторантите и заведенията да се разреши да сядат по повече от 4-ма души на маса, както и да отпадне изискването сервитьорите и ресторантите, които работят на открито да носят маски.

Позицията им е изпратена в четвртък сутринта до министрите на здрвеопазването и туризма, както и до председателя на Народното събрание Цвета Караянева.

Ресторантьорите считат, че е абсолютно безпреметно изискването на една маса да стоят максимум 4-ма души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. В сряда браншът е изпратил и друга своя позиция с искания до кметовете на София Йорданка Фандъкова и Варна Иван Портних, с която настояват протестите да протичат на концентрирано място, а не по дълги обиколни маршути.

До момента ресторантьорите успяха да си извоюват от правителството по-нисък ДДС заради спиране на работа и намалени продажби покрай рестрикциите с COVID-19. От 1-ви юли влезе в сила 9% ДДС върху ресторантьорските и кетъринг услугите, както и върху книгите, памперсите и детските пюрета. От 1-ви август влезе в сила и облагането с ДДС на 9% върху фитнесите, бирата и виното, предлагани в заведенията.