Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Рециклирани бутилки от шампанско за новата фасада на Bulgari

фасада

Зелена фасада, сякаш покрита с нефрит, блести на новия флагман на Bulgari в Шанхай. Проектът е на MVRDV, които използват рециклирани бутилки, предимно от шампанско и бира, в комбинация с месинг в златист цвят.

Вдъхновен от смесица от влияния, от оригиналния магазин Bulgari в Рим до уникалната архитектура на Шанхай в стил ар деко, проектът е едновременно иновативен и устойчив, но и отразяващ дизайнерското наследство както на Bulgari, така и на Шанхай.

Това е третата фасада на шоурум за световната марка като част от продължаващото партньорство с холандското архитектурно студио. Подобно на предходните дизайни, и тук от MVRDV залагат на визуален мотив, вдъхновен от вратите и корнизите на първия оригинален бутик на Bulgari на римската Via dei Condotti – разпознаваема визуална идентичност, която отличава флагманите им по целия свят.

фасада
Мотивът тук е приложен в изграждането на многослойни панели, които образуват модел, вдъхновен от ар деко.

Стилът подчертава както традициите на китайския град като ключово пристанище, свързващо Изтока и Запада от началото на 20-ти век, така и деко колекцията от същия период на Bulgari. Така панелите на фасадата наподобяват колекция фини бижута, изработени от най-скъпоценния камък на Китай – нефрит.

„Партньорството ни с Bulgari направи възможни някои завладяващи експерименти с материали. Магазинът в Шанхай капсулира стойността на тези експерименти”.

Това казва Джейкъб ван Рийс, съосновател в MVRDV, и признава:

Това е страст, която споделяме с тях, макар и в различни дизайнерски дисциплини.

Панелите са изработени от компресирано зелено стъкло – уникален материален ефект, който създава полупрозрачен завършек. През нощта подсветката зад панелите придава на фасадата поразителен блясък, подчертавайки уникалното качество на текстурата на стъклото. Рециклираният материал е произведен в Magna factory in Teutschenthal (Германия). Фабрика, специализирана в обработката на стъкло. Проектът демонстрира по впечатляващ начин потенциала на устойчивите рециклирани материали, дори в луксозни контексти. Както и целта на MVRDV и Bulgari за дизайни на магазини, изградени от 100% рециклируеми материали в контекста на кръговата икономика. Дори подсветката тук минимизира енергийния отпечатък на фасадата, използвайки значително по-малко електроенергия спрямо други подобни инсталации.

фасада

Bulgari Shanghai е третият магазин, проектиран от MVRDV за италианската марка.

През 2018 г. Bulgari Куала Лумпур заблестя с вдъхновена от мрамор фасада, осветена от златна светлина.

Миналата година последва откриването на Bulgari Bangkok, за който архитектите отново използваха
месинг и различни видове стъкло в цвят шафран, за да постигнат ефекта на бижу, изработено от скъпоценни материали.

Всички снимки, любезно предоставени от MVRDV

Афинитетът на холандските архитекти към работата със стъкло не се изчерпва само с тези атрактивни фасади. Истински шедьовър не само в практиката им, но и за съвременната архитектурна сцена определено е изцяло остъклената фасада на първото в света музейно депо Depot Boijmans Van Beuninge, което екипът на арх. ван Рийс завърши тази година.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
26.11.2021

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

„О“ е впечатляваща жилищна сграда на MVRDV, част от най-големия проект за развитие на Манхайм – изграждане на нов квартал […]

Прочети още
музейно депо 08.11.2021

Първото в света музейно депо, достъпно за посетители, отвори врати

Първото в света музейно депо, напълно достъпно за общетсвеността – склад, съдържащ 151 000 произведения на изкуството, официално отвори врати […]

Прочети още