Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Rigips® Glasroc® X – Фасадна система за сгради с дървена конструкция

Предимството на системни решения от Saint-Gobain

Плоскостите Glasroc X са подходящи както за директно полагане на тънкослойна мазилка, така и за монтаж на композитна топлоизолационна система (ETICS). И в двата случая клиентът има на разположение цялостно системно решение, включващо сертифицираните продукти на Saint-Gobain с марките Rigips, Weber и ISOVER.

Система 1: Външна преградна стена Glasroc® X с покритие от тънкослойна мазилка

Тази външна стена се изгражда върху конструкция от дървени греди. От вътрешната страна на дървената конструкция се монтира обшивка от плоскости Rigistabil в комбинация с климатична мебрана Isover Vario. От външната страна се монтира обшивка от плоскости Glasroc X, фиксирани директно към дървените греди. Връзките между плоскостите се уплътняват, като се облепват с ветро- и водоустойчива самозалепваща се армираща лента за фуги Glasroc X. По този начин, дори и преди измазването, стената има нужната водо- и въздухоплътност в продължение на месеци. Стените се завършват с полагане на тънкослойна мазилка върху плоскостите Glasroc X.

Rigips® Glasroc® X – Надеждна защита от влага както отвън, така и отвътре

Glasroc X е плоскост тип GM­FH1, съгласно EN 15283­1, и е разработена специално за външно приложение. Rigips Glasroc X е гипсова плоскост, армирана със стъклофазерен воал, предназначена за изграждане на системи за сухо строителство в среда с много висока влажност, включително фасадни системи и външни стени и тавани на дървена или метална конструкция. Истински многофункционален продукт с множество системни предимства.

ETA (Европейска техническа оценка)

Glasroc X е тестван съгласно единна европейска процедура за изпитания и е подходящ за външно приложение. Приложимостта на продукта при изграждане на външни стени на дървена рамка е сертифицирано с ETA-21/0179.

Неорганичното покритие от устойчив на UV лъчи стъклофазерен воал позволява директно излагане на външни атмосферните. Фабрично обработена повърхност за директно полагане на мазилки.

Устойчива на влага и мухъл гипсова сърцевина, армирана със стъклени влакна.

Външните атмосферни въздействия поставят на изпитание фасадите през цялата година.

Фасадата на една къща не само привлича погледа, но осигурява защита на обитателите от външните атмосферни условия. Силно слънцегреене през лятото, дъжд и бури през есента и накрая студ и мраз през зимата – външните атмосферни въздействия поставят на изпитание фасадите през цялата година. С Glasroc X получавате сигурна защита срещу всички атмосферни влияния.

Светлоотразяемост на фасадата:

Цветът на фасадата е от голямо значение за температурните амплитуди, на които е изложена повърхността на фасадата. Влиянието на цвета върху температурата на фасадата зависи от неговия TSR (Total Solar Reflectance) коефициент, или стойност на общо слънчево отражение. Най-общо по-тъмните цветове имат ниска стойност на общо слънчево отражение (TSR=0 за черния цвят), съответно са по-уязвими от прегряване, докато при светлите цветове стойността на този показател е по-висока (TSR=100 за белия цвят). При избор на цвят е важно да се знае, че най-тъмните цветове (нюанси на черното), изискват фасадни решения, които да могат да издържат на нагряване до 80 ºС. При избор на мазилка за фасадни системи Glasroc X се препоръчва използването на със TSR >20.

Фактори на времето:

Слънце

Слънчевите лъчи не само стоплят сградата отвътре, но също така могат да нагреят и повърхността на фасадата до изключително високи температури. Повърхността на фасадите нерядко достига температури над 70 °С през лятото. Но дори и през зимата, минусовите температури през нощта и нерядко високите температури в слънчеви дни могат да подложат фасадата на големи натоварвания и дори да причинят повреди. За дълготрайна безпроблемна експлотация Rigips препоръчва завършващи покрития (мазилки) в цветовe с референтна стойност на общо слънчево отражение TSR>20.

Дъжд

Колкото важна е водата за обитателите на една сграда, толкова вредна може да е тя за самата къща. Защитата на строителните конструкции от влага е от изключителна важност при изграждането на всяка сграда. Rigips Glasroc X е гипсова плоскост, армирана с водонепропусклив стъклофазерен воал и изключително ниска хигроскопичност (водопоглъщане). Високата влагоустойчивост на Glasroc X позволява директно излагане на преки атмосферни влияния (срок от 3 месеца) без риск от увреждане. Външните преградни стени и фасадни обшивки Glasroc X покриват изискванията на EN 12865 (хидротермално поведение на строителни елементи – съпротивление на външни стени на кос дъжд при променливо въздушно налягане).

Вятър

България е ветровита страна, но между отделните региони има големи разлики. Колкото и различно да е натоварването от поривите на вятъра, едно е сигурно – при правилно планиране/проектиране и изпълнение Rigips Glasroc X може да издържи и на най-суровите условия. Плоскостите Glasroc X са сертифицирани за външно приложение с ETA-21/0179, където са описани физико-механичните свойства на плоскостите, необходими за конструктивни изчисления по El,fufo 5.

За допълнителна информация по отношение на оразмеряване на външни преградни стени с Glasroc X на конструкция от метални профили, моля обърнете се към техническия отдел на Rigips.

Студ

Ниските температури създават по-малко проблеми на повечето строителни материали в сравнение с прегряването. Строителните конструкции като цяло не са уязвими от замръзване, стига да са добре защитени от вода. Основният проблем е попадането на вода в конструкциите, която замръзва през зимата и бързо ги руши. Благодарение на своята водонепроницаема повърхност плоскостите Glasroc X осигуряват отлична защита но конструкцията от проникване на вода.

Снимки: Saint-Gobain

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
30.09.2022

Saint-Gobain откри първата в света eднофамилна къща, направена изцяло от 3D принтиран бетон

Жител на Айндховен – Холандия, получи ключовете на първата къща, направена изцяло от 3D принтиран бетон. Чрез своето холандско подразделение […]

Прочети още
31.08.2022

Glasroc X Системи за еркери Rigips® – съвременни решения за места с високи изисквания

Еркерите са елемент, който подчертава контурите на една сграда и бързо привлича погледа. Много често те са детайлът, който разчупва […]

Прочети още