Рио – 6 месеца след олимпиадата


Летните олимпийски игри приключиха и олимпийското селище в Рио вече е в разруха, само 6 месеца след края на игрите. Серия от доста тъжни и депресиращи снимки бяха публикувани тази седмица, които разкриват мръстотия и пустош по бразилските стадиони, включително и легендарният стадион маракана.

Бразилия се надяваше олимпиадата да стартира подем за Рио и той да изплува от дъното на мизерията. Фотографи обаче разбиха тази илюзия на пух и прах.

Миналите олимпийски игри в Рио бяха обхванати от скандали преди още да започнат. Освен вирусът Зика, смут вкараха и допинг тестовете на руските атлети, както и импийчмънта на президента Дилма Русеф, която бе обвинена в корупция. Така вторият най-голям град в Бразилия се озовава затълнал в дългове към международни кредитори за милиони долари.

Жабурясали басейни, износени терени и ограбена инфраструктура на олимпийското селище разкриват фотографи пред света. Седалките от стадионите са изтръгнати. Бъдещето на тези сгради вече е под въпрос, но със сигурност те няма да са приоритет за бразилците на фона на всички други трудности.

Припомняме, че още през изминалите години граждани на Бразилия се вдигнаха на протест против провеждането на игрите там. Те се опасяваха, че това ще е голяма финансова загуба за страната, която и без това тъне в мизерия.

Тези твърдения бяха контраатакувани от организаторите, че инфраструктурата ще намери приложение и след края на игрите като част от съоръженията се разглобяват и могат да се използват с други цели. Както виждаме от снимките, това не е станало и едва ли ще стане…

Още по темата:

Най-големите стадиони и зали от олимпийските игри в Рио

Изоставеното олимпийско строителство по света

 

 

Снимки: Bored Panda