Русе наема станцията за въздух на Община Белене за две години?


Община Русе ще участва в търг за наемане на автоматична станция за измерване на въздуха. Това решение беше взето днес след близо двучасов дебат от Общинския съвет в крайдунавски град.

Дебатът беше предизвикан от множеството неясноти свързани с предложението. Поради факта, че от администрацията получили информацията късно, точката не беше разглеждана от постоянните комисии на местния парламент, въпреки факта, че темата въздух е болна за русенци.

Според предложението, те ще наемат за срок от две години станцията на община Белене срещу 1490 лева месечно.

Отделно от наема ще трябва да се предвидят средства за консумативи, които са в размер на около 12 000 лева годишно и за поддръжка от лицензирана фирма в размер на до около 22 000 лева. Оказа се, че станцията ще трябва и да се дооборудва, като средствата отново ще са за сметка на русенската община. И въпреки, че към момента точна сума не може да се каже, според ресорния заместник кмет по комунални дейности, тя ще бъде между 60 и 80 000 лева.

Част от съветниците поискаха точката да бъде отложена и да се обсъди в комисиите, предвид важността на въпроса. От администрацията контрираха, че ако се стигне до това, няма да могат да участват в насрочения търг, който е преди следващото заседание на ОбС – Русе. Като допълнение, кметът Пенчо Милков припомни думите на министъра на околната среда и водите, който преди време заяви, че Община Русе сама трябва да си осигури станция, която да мери чистотата на въздуха.

Част от старейшините изразиха съмнение, че новата станция ще бъде достатъчно ефективна и данните от нея ще бъдат признавани в съда. Проблем заради който наложени санкции на фирми – замърсители падат в съда през последните години.

Съветниците поискаха да се мисли за закупуване на станция със средства от общинския бюджет. Това обаче не само щяло да коства на хазната над 700 000 лева, но и да отнеме поне година и половина докато траят процедурите по закупуване.

В крайна сметка с 30 гласа „за“ и 20 „въздържали се“ Общината прие да участва в търга за закупуване на станцията.