Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Русе ще иска домакинство на Световното по драконови лодки през 2025 година

снимка: Wong Ching Wah

Русе иска да приеме Световното първенство по Драконови лодки през 2025 година. Това става ясно от докладна записка, всесена за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет. Идеята е състезанието да се проведе на езерото Липник  край Николово. Драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък са популярни и на много други места по света. Фестивали на драконовите лодки има на много места. В България подобни лодки има във Видин – фестивал на Драконовите лодки, София /Панчерево/, Пловдив. Въпреки, че подобни лодки в Русе няма, от администрацията искат да бъдат домакин на голямо международно събитие на което очакват над 3000 състезатели и гости на града. Според плановете, форумът ще продължи пет дни и ще бъде шанс за оптимизиране работата на хотели, ресторанти, обслужваща сфера.

Съвременните драконови лодки са почти същите както старите китайски водни дракони, ползвани хилядолетия, просто използваните материали за изработката им са се променили.

Новите “дракони” са направени от стъклоплат, пластмаса и карбон. Те представляват 12-13-метрови пироги, без допълнителна стабилизираща част (кил), които в най-широката си част достигат до метър и половина. Украсени са с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех.

Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.

Официалните дистанции за състезания, признати от Международната федерация по кану (ICF), са 200 или 250 метра, 500 метра и 2000 метра. 2000 м се провежда като състезание за преследване с две обиколки от 500 м завършен курс, включващ три завоя. Събития се провеждат за мъжки отбор, женски отбор и смесен отбор.

В подкрепа на искането си, от Община Русе коментират, че се очаква помощ и подкрепа от Националната федерация по кану-каяк, Министерство на младежта и спорта както и частни спонсори. Въпреки това има разходи, които ако Община Русе бъде одобрена, трябва да се извършат още тази година, а именно 10 000 евро такса за домакинство – таксата се дължи при одобрение на домакина. Сумата е гаранция, че Община Русе няма да се откаже от домакинството.