Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Русенец разработи приложение, което показва къде има свободни легла за лечение на пациенти с COVID

автор: Силва Петкова

Русенец разработи уеб базирано приложение, което помага на спешните медици да получат бърза информация къде има свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19.

Системата работи вече две седмици и е в помощ на диспечерите от Центъра за спешна медицинска помощ. Приложението е разработено от Владислав Симчев, който се занимава с подобна дейност след дипломирането си в специалност „Компютърни мрежи и приложно програмно осигуряване“ в Русенския университет.

Приложението отговаря на най-високите критерии за информационна сигурност, а при постъпване или изписване на пациент с коронавирусна инфекция от съответната болница имат ангажимент да нанесат промяната. На практика дигиталната система работи 24 часа, 7 дни в седмицата. По този начин спестява ценно време както за пациентите, така и за спешните екипи, които във всеки един момент знаят къде могат да закарат пациент, нуждаещ се от хоспитализация.

Освен това програмата предоставя възможност да се проследи и натовареността на леглата за интензивни грижи. При необходимост може да бъде променян първоначално зададения леглови капацитет.

Дори да се добавят нови болници и това само с няколко операции, отнемащи на администратора не повече от 5 минути.

„Решението за създаването на подобен софтуер беше взето на 5 ноември от Областния оперативен щаб, а от 6-и софтуерът вече функционираше. Разработихме приложението буквално за един ден. Педоставихме го напълно безвъзмездно за ползване“, коментира Симчев.

Необходимо е да бъде отбелязано, че преди да влезе в употреба онлайн системата, от Областния оперативен щаб използваха други комуникационни канали за извършване на координация между съответните институции. Сред тях бяха Viber, както и някои споделени услуги на Google. Към момента ръководството на Областна администрация Русе осъществява постоянен контрол. Непрекъснато следи ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция и наличните свободни легла.

Не само до тук обаче свършват дигиталните решения по време на COVID-кризата, създадени по идея и със съдействието на Областната управа. В случай на необходимост са осигурени два напълно независими комуникационни канала за видео и аудио връзка. Капацитетът на единия от тях е приблизително 30 души. Другият предоставя възможност за виртуално събиране на до 100 човека. Използваните платформи са BigBlueButton и Zoom, като за първата техническо съдействие беше оказано и от Русенския университет. Припомняме, че миналия четвъртък именно от Зала 1 на Областна администрация се проведе обучение на общопрактикуващите лекари в региона относно най-новите тенденции при диагностицирането и лечението на COVID-19.

Областна администрация Русе беше и сред първите в страната, които въведоха система за електронно управление. Ръководството на Областната управа уверява, че при необходимост е създадена организация за моментално дублиране на информацията. Така  в случай на срив няма да има загуба на данни и те ще могат да  продължат да функционират безпроблемно.