Русенската окръжна прокуратура предаде на съд Пламен Бобоков


Русенската окръжна прокуратура предаде на съда бизнесмена Пламен Бобоков, който беше привлечен като обвиняем за това, че държи нерегламентирано археологически обекти. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Припомняме, че бизнесмена беше привлечен като обвиняем в края на месец ноември. Причината – при претърсване в дома му в Русе, Специализираната прокуратура откри и иззе 48 броя върхове на стрели от желязо и два броя върхове на копие от желязо.

Обвинението срещу Бобоков е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лв.

Освен това, съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото му и лишаване от права. Всички открити и изети върхове на стрели ще бъдат отнети в полза на държавата.

Към момента Бобоков е с наложена мярка за неотклонение „подписка”. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.Очаква се насрочване на разпоредително заседание.

 

Вижте още:

Русенският храм „Всех Святих“ – проклятие или надежда?

Освобождават паркингите в Русе от стари автомобили