На фона на пандемия и финансова криза

Русенските общински съветници и кмета с по-високи заплати


На фона на затворени заведения, фалирали бизнеси и хиляди безработни, които едва свързват от месеци двата края заради пандемията от COVID – 19 русенските общински съветници си повишиха заплатите, обвързвайки възнагражденията си с минималната работна заплата. До сега парите, които старейшините получаваха бяха процент от възнаграждението на председателят на местния парламент. Ако обаче той е болен, както се случи преди време, сумите които се превеждат за участие в ОбС намаляват.

С ново по-високо възнаграждение е и кмета на Русе Пенчо Милков. Преди по-малко от година, заплата му беше коригирана с мотива, че парите, които получава русенският градоначалник не са повишавани от години и са малко на фона на това, че все пак става дума за един от големите градове в страната.

От 1 февруари обаче, Милков ще получава заплата която е с 1400 лева повече от досегашните 2500 лева и ще се разписва срещу поне 3900 лева.

Точно преди една година  г-н Милков отказа 3000 лв. заплата.  Отделно ще му се начисляват трудов стаж и професионален опит. За сметка на заплатата на кмета, която беше одобрена с 34 гласа „за“, 2 против и 9 въздържали се, съветниците се въздържаха да повишат с допълнителни 20 процента заплатите на кметовете на кметства в региона, въпреки че администрацията се съгласи за това. Техните възнаграждения ще бъдат повишени с едва около 200 лева.

Никой от съветнците не възрази срещу това, че кметът на Русе, който през тази година ще управлява бюджет от 140 милиона лева, трябва да получава достойно възнаграждение. Проблемът по думите на опозицията е във времето, което е изключително тежко не само за страната ни, но и за целия свят.

Въпросът с възнагражденията на общинските съветници и кмета предизвика повече дебати в местния парламент дори от парливата за русенци тема „въздух“.

Според опозицията е неморално и недопустимо на фона на сегашната ситуация да се коментира въпросът за техните възнаграждения. „Непонятно е, че увеличаваме данъци, говорим за това че трябва да се пести, а в същото време увеличаваме нашите възнаграждения“, коментира общинската съветничка Алисе Муртезова.

Част от колегите й в местния парламент открито заявиха, че се срамуват от въпроса, който се обсъжда в продължение на повече от 2.30 часа. Според други в това да имат по-високи заплати нямало нищо лошо и дори дадоха пример с европейски градове. Там на съветниците се плащала храна, транспортни разходи и дори консумативи за работата им. Съветничка дори коментира, че възнаграждението им било съвсем минимално. Според сметките обаче, увеличението за всеки от тях е по почти 38 лева за участие в редовно заседание на Общинския съвет и по 9 лева за участие в две постоянни комисии.

Това на практика означава, че разходът за издръжка на Общинския съвет ще се увеличи с около 30 000 лева месечно.

„Хората са настръхнали. Против съм всякакви коментари, касаещи промени на заплати, повишаване на данъци. Не знам от къде дойде това предложение в това толкова неподходящо време. Това не е разумно“, коментира университетският преподавател проф. Михаил Илиев, който също е общински съветник.  Съветникът Станимир Станчев предложи заплатите на старейшините да се замразят, но при гласуването, идеята му не получи необходимия брой гласове.  Като популистко беше определена идеята да не се коригират заплатите от един от вносителите Иван Иванов, който коментира, че увеличението не било толкова голямо.  Така на практика мнозинството в местния парламент от БСП, ВМРО и Атака одобри идеята за по-високите заплати на старейшините.