Рушаща се сграда в Тервел става модерен жилищен комплекс

През 2021 г. започва работа и по изграждането на инфраструктурата в новообразуван квартал в града


жилищен комплекс тервел

Рушаща се триетажна сграда в град Тервел ще се превърне в модерен жилищен комплекс. За планираната реконструкция – преустройство и изпълнение на довършителни работи за трите етажа, основен ремонт на покрива, изграждане на сградни инсталации, изпълнение на мерки за енергийна ефективност, възстановяване на външна облицовка, ще са необходими около 1 000 000 лева.

Решението е на Общината, която от скоро е и новият собственик, след като сданието на бившия партиен комитет й бе преодставено от Министерски съвет.

Нашето искане да получим тази сграда се основаваше на опасността, която тя крие. Собственикът й бе Висшият съдебен съвет, но не съществуваха никакви нагласи сградата да се ремонтира и да се ползва за нуждите на органите на съдебната власт. Рушеше се в идеалния център на Тервел, на 50 метра от средно училище, в което учат 600 деца от цялата община. Децата и учениците влизаха в сградата, въпреки опитите ни да ограничим възможностите за проникване в нея и животът им нееднократно бе поставян на риск.”, информираха преди време от общинската администрация.

жилищен коммплекс

Сградата е строена през 1981 г. за „Комитет на БКП“. Има три етажа и сутерен, а застроената й площ е 831 кв.м. на етаж. Сутеренът е с функция „подземен гараж“ и може да се ползва като такъв, без допълнителни инвестиции в него. Конструкциите са здрави или с малки увреди. (снимки: Община Тервел)

Концепцията за реконструкция на сградата е подчинена на желанието да стане модерен комплекс от общински жилища, които да се предоставят за ползване безвъзмездно или с минимални наеми на млади семейства и специалисти, с цел решаване на демографски и проблеми с липса на квалифицирани специалисти от определени сфери в региона.

Капиталовата програма на Тервел поставя началото и на строителството на ритуален дом в село Зърнево, за който правителството отпусна 960 000 лева.

През 2021 г. започва работа и по изграждането на инфраструктурата в новообразуван квартал в града, към който вече има заявен интерес от граждани за закупуване на жилищни парцели. До лятото се очаква да бъде обновен и площад „Стария дъб“, където ще вдигнат и паметник на Васил Левски. Окончателното приемане на инвестиционната програма на общината, в размер малко над 2 000 000 лева, предстои да бъде обсъдено на 25 февруари от Общинския съвет.

 

Вижте още: 

Ще строят Младежки международен център в Бургас