Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Рязкото поскъпване на строителните материали води до затруднения в бранша

строителството

През последните месеци строителният бранш е поставен в сложна ситуация и пред едно от най-големите предизвикателства до момента, в резултат на рязкото поскъпване на строителните материали.

От пролетта до сега цените на повечето от тях са се удвоили. Бетонът, циментът и тухлите вече са с около 30% по-скъпи, а с почти 20% са поскъпнали изолациите и тръбите. Стоманата и дървеният материал пък са са поскъпнали с минимум 100%, като някои видове армировъчна стомана дори със 150%.

„В България вече има случаи на колеги, които предпочитат да не довършат проектите, които са започнали, и да платят неустойката, отколкото да продължат. Направили са си сметката, че така ще им е по-изгодно“. Това коментира Любомир Качамаков – председател на областното представителство на Камарата на строителите в България за София.

Според Качамаков това са предприемачи, които строят жилищни сгради и дори са продали или поне са получили капаро за част от апартаментите, чиито цени са фиксирали. Но за да им излезе сметката, трябва да увеличат цените на останалите жилища с по 50%. Дори в сегашната ситуация на голямо търсене обаче това им се струва прекалено рисковано.

Сегашният скок на цените до година и няколко месеца ще оскъпи като цяло новото жилищно строителство до степен то да стане непродаваемо.

Това още прогнозира Качамаков, предава BG OnAir. Според него случаите, в които предприемачи бавят довършването на сградите заради нарушени доставки за довършителните работи, също са зачестили. А това води до риск сградата да не може да получи акт 16 и респективно – инвеститорите да не могат да получат от клиентите си цялото плащане, независимо че са почти готови.

Проблемът с рязкото покачване на цените на строителните материали засяга в голяма част и общините, които изпълняват инфраструктурни проекти.

В интервю за 1към1 кметът на Видин Цветан Цанков също коментира темата като изтъкна, че има риск много проекти, които общината предстои да стартира, може да бъдат изправени пред ситуацията избраните фирми да откажат да подпишат договорите именно заради скока на цените на строителните материали.

„Получи се една бариера с този скок на цените на строителните материали, спрямо която тези проекти стават неизпълними“. Това коментира още кметът Ценков. Според него строителните камари, като представители на бранша, трябва също да алармират регионалното министерство и да се търси решение на проблема.

На последната годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) през септември председателят на организацията Даниел Панов също бе на мнение, че без подкрепа от държавата много общини, които изпълняват инфраструктурни проекти, няма  да могат да ги довършат.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

детска градина 08.10.2021

Стартира строителството на нова детска градина в София

С тържествен водосвет стартира строителството на нова сграда – филиал на 24-та ДГ в столичния район „Надежда“ 3, с която […]

Прочети още
бизнес кредити 30.09.2021

Бизнес климатът в строителството през септември се влошава

През септември 2021 г. общият показател на бизнес климата – в промишлеността, строителството и търговията на дребно – спада с […]

Прочети още