РЗИ уточни кога карантината е 14 дни и кога 10 дни


Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) уточни кои категории лица подлежат на 14-дневна карантина във връзка с COVID-19 и кога тя е 10 дни.

  1. На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:
  • заразоносители (асимптомни лица);
  • лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38,0 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т. е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;
  • лица по т. 1, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.
  1. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило.
  2. Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

От РЗИ-София уточняват също, че карантината се преустановява ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай.

 

Вижте още:

Белгия въвежда пълна карантина от днес

Макрон обяви нова карантина за цяла Франция