Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

С 3,3 млн. лв. реновират НЧ Братя Грънчарови в Горна Оряховица

Горна Оряховица

Народно читалище „Братя Грънчарови“ в Горна Оряховица и амфитеатралната открита сцена към него ще бъдат ремонтирани по проект за близо 3,3 милиона лева. Проектът включва реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, обзавеждане и оборудване на сградата на читалището.

Целта е читалището да бъде така изградено и реконструирано, че то да може да генерира определени приходи и след време. Да може да функционира самостоятелно, приходите да останат за него, за да може в него да се развива и по-мащабна дейност. За целта ще бъдат изградени обекти, които ще се отдават под наем, обясни зам.-кметът на града Николай Георгиев.

На първото ниво на сградата ще са разположени зала „Верен” и малка репетиционна зала. Тя ще се използва и за тренировки на клуб по таекуондо. Там ще има и складове, съблекални и санитарни възли. За да се осъществи достъпът на хора в неравностойно положение, се предвижда изграждането и монтирането на асансьор.

На второто ниво ще се помещават административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни с изходи към сцената, две от които се използват и за репетиционни. Чрез метални стълби ще има достъп до две помещения на третото ниво.

Достъпът до основната част на амфитеатъра ще се осъществява покрай билетния център. В амфитеатъра са предвидени 1860 седящи места и още 20 бр. за хора със затруднено придвижване. Ще се подмени и настилката. Съществуващата сцена вече ще има покритие, което ще позволява използването й и при неблагоприятни атмосферни условия.

Предвиден е билетен център за продажба на билети с три каси и обслужващи амфитеатъра санитарни възли от двете му страни. На второ ниво на билетния център ще се намират две технически помещения – за озвучаване и осветление и техническо помещение.

Околният терен ще бъде разчистен и облагороден. Предвижда се и изграждане на две нови постройки от двете страни на южните входове към амфитеатъра, които ще бъдат отдавани под наем.

Читалището днес:

Проектът за реконструкция и модернизация:

Горна Оряховица
снимки: община Горна Оряховица

Вижте още: