Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

С 88,2 млн. лева от ЕС Варна подобрява транспорта и инфраструктурата си

Варна

88,2 млн. лева са средствата по европейски проекти и програми, с които Варна ще разполага през тази година. Това показва разчетът на средствата от Европейския съюз (ЕС) на община Варна, представен пред общинските съветници.

Най-голям дял заема проектът „Екологично чист транспорт за Варна“, за който са предвидени близо 69 млн. лева.

По този проект в общинското дружество „Градски транспорт“ ще влязат 60 електробуса, от които 40 са тип „соло“ и 20 – „съчленени“. Също така ще бъдат доставени и монтирани над 60 зарядни станции.

През 2022 г. ще продължи изпълнението и на проектите по ОП „Региони в растеж“, като европейското финансиране е в размер на  8,3 млн. лева. Средствата ще бъдат инвестирани основно в подобряване на социалната и културната инфраструктура.

Десетки училища и детски градини в града са включени в седем проекта. Те са финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Безвъзмездната помощ за изпълнението на проектните предложения е в размер на почти 1,3 млн. лева.

Близо 4,3 млн. лева очаква да получи общината по ОП „Развитие на човешките ресурси“, с които да реализира важни социални проекти. Сред тях е разкриването на центрове за хора с деменция и осигуряването на патронажна грижа за възрастни и хора с увреждания.

Общината ще продължи да изпълнява и проекти, финансирани със средства по други международни програми. Един от тях е изграждането на ново улично осветление в район „Младост“. Прилагането на иновативни мерки за смекчаване изменението на климата в общините в България също фигурира в списъка с проекти.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
пристанище 06.04.2022

Сделката за удълбочаване на пристанище Варна е неизгодна. Отива в прокуратурата

ГДНП внася в прокуратурата материали от проверката за удълбочаването на двата канала на пристанище Варна. Изводът на разследващите е, че […]

Прочети още
училище 04.04.2022

Сезираха Окръжна прокуратура-Варна за некачествен ремонт на училище

След ремонт за 2,6 милиона лева, осигурени чрез европейско финансиране, училище във Варна се оказа в аварийна ситуация. Варненската окръжна […]

Прочети още