Виж 1към1

Novacolor – предложение в категория „Довършителни работи“

Прочети още

С&С Инженеринг с тунел „Железница“ е новото предложение в категория „Инженеринг“

С&С Инженеринг ЕООД е създадена през 2007 г. с основна дейност проектиране, доставяне и интегриране на решения в областта на системи за сигурност. 

Услугите, които предоставя фирмата са:

  • Пожароизвестителни системи
  • Оповестителни и озвучителни системи
  • Сигнално-охранителни системи
  • Системи за контрол на достъпа
  • Видеонаблюдение
  • Структурни кабелни системи
  • Сградна и промишлена автоматизация
  • Електро инсталации

С&С Инженерин интегрира интелигентна система за видео наблюдение, система на детекция на пожар и аудиооповестяване към общостанционна система за управление на тунел „Железница“. Управител на С&С Инженеринг и водещ на проекта е инж. Светлин Стайков.

Екипът на “С&С Инженеринг” има опит в изготвянето на проекти за различни по големина и функция обекти: жилищни сгради, офисни сгради, хотели, сгради с административно предназначение, промишлени обекти, търговски центрове, бизнес сгради и др.

Изпълнени проекти: Летище „PRINCE MOHAMMAD BIN ABDULAZIZ INTERNATIONAL“, Медина, Саудитска Арабия, МОЛ Сердика Център, София, Летище „ALEXANDER THE GREAT“, Скопие, Летище „София – Терминал 2“, София, Българска телекомуникационна компания „Виваком“ и др.

За тунел „Железница“

Тунел „Железница“ е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

Съоръжението е с две отделни тръби за движение. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите, те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

При строителството му са вградени и четири икони на Св. „Иван Рилски“, каквито са традициите в тунелното строителство. Изображенията на светеца са поставени в началото и в края на двете тръби на съоръжението. В момента светите изображения не са видими, тъй като са покрити при изграждането на вторичната облицовка на съоръжението. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят работниците при строителството на обекта, а след това и всички пътуващи.

Топливо АД