Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

С близо 8 млн. лева – ще ремонтират ли този път банята в Овча купел?

банята

Да ремонтират банята в „Овча Купел“ с близо 8 милиона лева е решението на Комисията по финанси към Столичния общински съвет /СОС/. Съветниците единодушно приеха предложението на зам.- кмета Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на инвестиционен проект за адаптация и реставрация на сградата на минералната баня.

За целта са нужни средства в размер на 7 600 000 лв. и още 180 000 лв. за инвеститорски контрол и строителен надзор.

Част от финансирането за изпълнение на строително-ремонтни дейности е осигурено чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 319 912 лв. по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Програмата предвижда „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ в обособена част от сградата на баня „Овча купел“. За изпълнение на инвестиционния проект и за въвеждането на обекта в експлоатация е необходимо и съфинансиране от Столична община в размер на 4 460 000 лв. Предложението е тези средства да бъдет заложени в бюджетите на общината за 2022 г. и 2023 г., съобщават от СОС. А срокът за изпълнение на договора е 31.12.2023 г.

Това е поредният опит за спасяване на недвижимата културна ценност.

Първите намерения бяха обявени още 2017 г., когато СОС прие програма на Столичната община за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на столицата. Съгласно нея се предвижда да се изгради рекреативен център, като се запази основното предназначение и функции с активното използване на минералната вода. Тогава с договор Държавата прехвърли безвъзмездно на СО правото на собственост върху имота.

При първия опит обаче проектът пропада, а един от мотивите е, че визата и проектът не са били съгласувани от НИНКНА. През 2020 г. тази „грешка“ беше поправена и от НИНКН бяха съгласувани виза и задание за проектирането. Тогава обаче беше констатирано, че не са изпълнени изискванията, поставени от страна на Управляващия орган на програма НОИР, който осигурява част от средствата, относно осигуряване на съфинансирането от СО.

Казусът с реставрацията на старата минерална баня се оказа и „препъни камък“ в кариерата на доц. Чобанов, който в края на м. април тази година изгуби мястото си на зам.-кмет в столицата.

Ако този път проектът успее…

Ако опитът за спасяване на минералната баня се окаже успешен, проектът предвижда да се обособят две зони. Едната е зона „Рекреация“, разположена в сутерена и на партерния етаж. Другата – зона „Наука“, заемаща първия и подпокривния етажи (Център за върхови постижения в областта на научните изследвания), посочват от СОС. 

В Рекреативния център ще се предлагат услуги с използване на минерална вода за подобряване на здравния и емоционалния статус на гражданите. На ниво сутерен са предвидени помещения за релакс, за масажи и за сауни. На ниво партер, със съществуващите басейни, ще се изгради термална зона. Тя ще бъде предназначена за интензивен воден масаж, за водна гимнастика, топли басейни и други.

В Центъра за върхови постижения ще се извършват независими фундаментални и индустриални научни изследвания. На първия етаж са предвидени визуална зала за VR демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, заседателна зала и работни кабинети. На втория етаж ще се обособят лаборатория „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“; лаборатория „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство“ и Център за продължаващо образование.

снимка: 1към1

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

овча купел 25.02.2021

Банята в Овча купел: сагата продължава

Общински съветници от Столичен общински съвет сезират органите на законозъобразността относно Обществената поръчка за минералната бяна Овча купел. Поводът е […]

Прочети още
банята 19.02.2021

Банята в Овча купел – да бъде или да не бъде център за върхови постижения?

В началото на месеца Столична община заяви намерението си да превърне сградата на банята в “Овча купел” в „Център за […]

Прочети още