Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

С главата надолу – яка арт инсталация под открито небе за Мондиал 2022

Наближаващият Мондиал 2022 със сигурност е повод да обърнем внимание на новопостроените стадиони и съоръжения в Катар, но тази арт инсталация е това, което буквално прикова любопитните ни погледи.

Като проверка на усещането ни за реалността и връзката ни със земята – така представя новата си арт инсталация Олафур Елиасон близо до Доха. „Сенките, пътуващи по морето на деня“, се състои от 20 огледални кръгли убежища, три единични пръстена и два двойни пръстена, които са щателно поставени по протежение на пустинния пейзаж.

„Едновременно стоиш здраво на пясъка и висиш с главата надолу от земята, която е далеч над теб. Вероятно ще превключвате напред-назад между гледната точка от първо лице и дестабилизиращата гледна точка от трето лице за себе си“, коментира при откриването на инсталацията Елиасон. „Това е празник на всичко, което е в и се движи през пустинята на север от Доха – животни, растения и хора; истории, традиции и културни артефакти; вятър, слънчева светлина, въздух и блестяща топлина“, добавя художникът.

И макар произведението на изкуството да е примамливо от голямо разстояние, истинската магия се случва, когато посетителят застане под инсталацията – където огледалото връща фокуса обратно към него самия.

Инсталацията на Елиасон се присъединява към над 100-те поръчани произведения на изкуството, които ще могат да се видят в Катар по време на Световното първенство по футбол.

Всички снимки: سفر الظلال في بحر النهار (Shadows travelling on the sea of the day), 2022
Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
07.03.2022

Първата сграда в света с форма на цифра почита Мондиал 2022

Сграда във формата на 2022 година празнува домакинството на Световното първенство по футбол, което предстои да се проведе в Катар […]

Прочети още
Катар 21.10.2021

В Катар строят Квартал на здравето

Снимки: © HMC Изграждането на здравна инфраструктура е приоритет във всяка точка на света. Всеки обаче я развива по начина, […]

Прочети още