Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

С минимализъм в сърцето: Разкошна вила в Истанбул

От сърцето на Истанбул, с поглед, насочен към Босфора, примамливо ни намига Ulus House.

Разположена в престижния жилищен район Улус, тази впечатляваща вила е проектирана с минималистичен подход като залага на модерната линия в обзавеждането и подчертава елегантността на интериора с възхитителната колекция от произведения на изкуството на собственика.

Проектът е работа на екипа на студио DESIGNIST, който има задачата да реновира съществуващата вече вила с великолепната гледка към Босфора, собственост на семейство колекционери.

Един поглед е достатъчен, за да се убедим, че архитектурата на жилището и начинът на живот на собствениците са тясно залегнали в основата на дизайна.

Планът на големия салон, в който са разпределени основните жилищни площи, е симетричен. Изцяло отвореното пространство е разделено на три основни зони и два по-малки странични къта посредством няколко колони.

С минимализъм в сърцето…

Влизайки в хола, изкачвайки се на половин етаж височина спрямо централния вход, изцяло решената с френски прозорци стена с гледка към Босфора, сама по себе си напомня картина, поставена в рамка.

Разкошна вила в Истанбул

Този ефект е допълнително подсилен и от дизайна на мебелите, които напълно хармонизират с изложените произведения на изкуството.

Разкошна вила в Истанбул

При проектирането дизайнерите са били изправени пред предизвикателството да запазят фината концепция на интериора, вграждайки колоните семпло и хармонично. За да постигнат това, решават да ги „облекат“ в специално изработени метални панели в завладяващ градиентен нюанс между антрацит и синьо. А след добавянето на вградено осветление над тях, те се превръщат в основна фокусна точка на пространството.

Двете колони, които са точно в средата на основната жилищна част, изпълняват функцията на разделители на 3-те отделни зони в големия салон.

Едно от първите важни решения за обновяване на къщата е чрез ретуширане и повторно полиране на съществуващите тъмночервеникави паркетни подови настилки от махагон да се постигне по-тъмно кафяв нюанс, който да придава цялостна визия на пространството. А едновременно и да акцентира върху по-светлите тонове на обзавеждането.

В двете противоположни зони на салона са двата мини къта – този за камината и тази за мокрия бар.

От страна на камината съществуващата базалтова фасада е обновена с тъмносиви каменни плочи, за да освежи стария си вид. Друга новост са допълнително проектираните рафтове, които изпълняват функцията на библиотека и витрина за представяне на произведения на изкуството от колекцията на семейството.

Дизайнът на мокрия бар е решен така, че в ежедневието той да остава закрит зад плъзгащи се врати. Когато потрябва обаче – бързо и лесно да бъде разкрит за гостите.

Всички стени на големия салон са облечени с велур, за да се придаде мекота и да се постигне баланс между усещането за дом и уют и това за галерия, представяща ценни арт творби.

Изборът на мебели и осветление е внимателен и съобразен изцяло с вкуса на клиента.
В обзавеждането са включени емблематични модели на дизайнери от 20-те и 50-те години на миналия век.

Сред тях са емблематичната масичка за кафе Nоguchi от Исаму Ногучи за Vitra. Елегантната лампа Totem от Серж Муйе, която спокойно може да се приеме и за скулптура и др.

Емблематичната масичка Nоguchi. В дясно, до прозореца – лампата Totem.

Всяка една дизайнерска мебел, част от интериора спокойно може да се приеме и като част от личната колекцията от произведения на изкуството на семейството.

На фона на цялата визия на тази разкошна вила в Истанбул, съвсем отделен акцент се явява спалнята. Тя е решена на две нива и комбинирана със зона за отдих.

Оставаме с впечатление, че това е личният „спасителен“ остров на собствениците, които след дългия ден, могат да бъдат себе си именно тук…

А „присъствието“ на Рик и Морти на стената… Чудно, какво ли послание се крие зад образите им… ???

снимки: 1kam1.com, предоставени от pRchitec
А вие харесвате ли „Рик и Морти“?
интериор амстердам 01.04.2021

Само за колекционери: нов интериор от Амстердам

Минималистичен интериор, стилен и пълен с… изкуство! Този нов апартамент в Амстердам, Холандия, предлага всичко онова, което модерният човек със […]

Прочети още
04.11.2018

Вила на Пабло Ескобар се превърна в бутиков хотел

Търговец на изкуство решава да превърне вилата на известния нарко-барон Пабло Ескобар в нов бутиков хотел. За целта търговецът вади […]

Прочети още