Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

С „първа копка“ стартира ремонтът на сградата на театър „София“

Театър София
Оригиналният вид на фасадата ще бъде запазен

Символична „първа копка“ даде старт на дългоочаквания ремонт на сградата на театър „София“. Директорът му Ириней Константинов връчи за съхранение емблемата на театъра на зам.-кмета по строителство в Столична Община инж. Ангел Джоргов.

„Предавам на Столична община „лицето“ на нашия театър. Под тази емблема са се събирали и са играли едни от най-големите български актьори. Отговорността, която върви с нея, е огромна. Сигурен съм, че ремонтът, който ще протече тук, ще бъде извършен качествено и в срок, така че, когато се върнем в нашия дом, духът в него отново ще заживее, така, както винаги е било“. С тези думи директорът на театър „София“ Ириней Константинов връчи емблемата на инж. Джоргов.

„Започваме първия цялостен ремонт на сградата на театъра от построяването му през 1979 г.“

Това подчерта на свой ред инж. Ангел Джоргов. По думите му, в рамките на ремонта оригиналният вид на фасадата на театъра ще бъде запазен – с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят. Ще бъдат запазени и всички орнаменти, характерни за специфичния ѝ облик.

Инж. Джоргов припомни, че по време на строителните дейности сградата ще бъде обновена, включително и с техническите възможности за обезпечаване на театралната продукция. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация. Проектът предвижда още модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата. Ще бъдат изграждани нови сценични съоръжения.

Театър София
снимки: Театър София

Театър „София“ предстои да бъде един от най-модерните и добре оборудвани театри в страната. По време на ремонтните дейности трупата ще гостува на други софийски сцени и ще има турнета из цялата страна под надслов „Театър „София“ идва при вас!“, каза Константинов.

Дейностите по ремонта се реализират по проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на театър „София“, район „Оборище”. Финансирането е осигурено чрез ОПРР 2014 – 2020.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
театър софия 24.09.2021

Спряха поръчката за ремонта на Театър София, запазват фасадата

Поръчката за цялостен ремонт и реставрация на Театър София е спряна. Решението на Столичния общински съвет идва след обществения отзвук […]

Прочети още
театър софия 18.01.2022

СО за ремонта на Театър „София“: Ще се придържаме към автентичния образ на сградата

При реконструкцията на Театър „София“ ще направим всичко възможно да се придържаме към автентичния образ на сградата. Възложено е на […]

Прочети още