Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

С проект за 138 млн. лева във Варна градят нова канализация за над 14 000 имота

С нов проект на стойност 138,4 милиона лева, „ВиК“ – Варна ще присъедини към канализационната мрежа още над 14 000 имота в селищни образувания край града. Средствата са осигурени по оперативна програма „Околна среда“, информират от местната администрация.

Освен създаване на канализационна мрежа в зони, които са на септични ями, и довеждащи колектори, проектът предвижда и изграждане и реконструкция на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Реализацията му ще затрудни движението в града, тъй като предвижда и оправянето на водопровода по един от най-натоварените булеварди – „Христо Смирненски“. Освен това в рамките на строителните дейности ще има и смущения във водоподаването, обяснява зам.-управителят на ВиК дружеството Михаил Маринов.

Освен за подобряване на услугите за клиентите на дружеството, инвестицията ще допринесе и за решаване на проблемите с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. Предвижда се загубите на вода на фирмата да намалеят с между 3 и 5 процента.

Още един проект, засегнат от инфлацията…

От ръководството на дружеството обясняват, че проектът е бил одобрен още преди две години, но поради ред обективни причини не стартира веднага, а заради инфлацията строителните дейности са оскъпени. По думите на Маринов по оперативната програма е предвидена индексация на договорите с изпълнителите в рамките на 15 процента, но тя би трябвало да бъде поне 45 на сто. Затова как ще бъдат осигурени всички нужни средства, ще се решава на ниво държава и ЕК, казва той.

Кметът на Варна Иван Портних припомни, че живеещите в селищните образувания чакат канализация от десетилетия.

Той увери, че след като строителите приключат с изпълнението на проекта, ще се мисли за асфалтиране на улиците. Междувременно общината ще поеме изцяло ремонта на бул. „Христо Смирненски“, ул. „Прилеп“ и други улици, където предстои да се работи.

Първата копка по проекта бе направена в петък, 18 ноември, в село Каменар. Там ще бъде изградена канализационна мрежа и довеждащ колектор. Тази седмица ще стартира и реалната работа в част от селищните образувания.

По информация на ВиК дружеството с изпълнението на проекта са ангажирани два консорциума, в които влизат общо 5 строителни фирми. Строителният надзор ще бъде ангажимент също на обединение от 2 компании. А първите етапи от проекта трябва да приключат до края на 2023 година.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
цели сгради 22.02.2022

Реставрират 7 емблематични сгради в центъра на София

7 емблематични сгради в центъра на София ще бъдат реставрирани по Програма “Културно наследство”. На 24 февруари на заседанието на […]

Прочети още
заплата доход 24.08.2022

Най-високи са заплатите в София, Враца и Варна

По размер на средната месечна работна заплата най-високо е заплащането в София – 2373 лева и София област – 1645 […]

Прочети още